Dnes je 18.10.2024, Svátek má Lukáš, zítra Michaela

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Cestování vlakem pro seniory podraží

Publikováno: 31.01.12
Počet zobrazení: 1961
Vlak_1 Pokud dojíždíte do města nebo jezdíte na výlety vlakem, od února si připlatíte.

K 31. 1. 2012 končí poloviční důchodcovská sleva na drahách. Ministerstvo financí povinnost garantovat slevu zrušilo vyhláškou již s koncem roku 2011. Seniorům už tedy negarantuje 50% slevu na jízdné na drahách stát. České dráhy umožnily důchodcům se na tuto změnu připravit a daly měsíc navíc. Od 1. 2. 2012 už bude sleva pro seniory snížena na 25%. Je však nutné se prokázat kartičkou, kterou České dráhy nabízejí za 50,- Kč. Seniorům nad 70 let stačí se prokázat občanským průkazem.

Pokud jezdíte pravidelně a budete chtít větší slevu, budete si muset pořídit In-kartu. Na zakoupenou kartu se nahrají aplikace, se kterými získáváte slevy a různé výhody. In-kartu si můžete vyřídit na pokladně na nádraží nebo na internetu Českých drah.

In-karta v různých aplikacích:
S roční aplikací IN 25 měl dosud senior slevu 25% ze zvláštního jízdného pro důchodce, tedy 25% z poloviční ceny. Od února budou dráhy seniorům nabízet aplikaci IN 50, kde sleva bude činit 50% ze základního jízdného.

Další možností je IN senior. Karta je určena pro cestující nad 70 let. S touto slevou si cestující nemusí do osobních a spěšných vlaků kupovat žádné další jízdní doklady – cestuje v nich tedy „zdarma“. V případě cestování rychlíky a vlaky vyšší kvality může senior využít 25% slevu ze zvláštního jízdného. IN senior dosud bylo možné zakoupit za 1.090,- Kč na rok, od února podraží na 1.330,- Kč. Změní se však i současně poskytovaná sleva na ostatní vlaky, a to z 25% ze zvláštního na 50% z obyčejného jízdného.

Konkurenční společnost RegioJet, která přinesla do České republiky přelom v cestování vlakem, poskytuje jednotnou 30% slevu na všechny druhy jízdného, všem lidem starším 60 let na základě předložení občanského průkazu.

Zdroj: aktuálně.cz, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: