Dnes je 20.09.2024, Svátek má Oleg, zítra Matouš

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Dva strašáci, které přenáší klíště

Publikováno: 6.02.12
Počet zobrazení: 1380
  Zdroj: Ivana Směšná
Klíšťová encefalitida a lymeská borelióza nejsou jedinými onemocněními, která přenáší drobný členovec klíště obecné (latinsky Ixodes ricinus), jsou ale ta nejzávažnější. Ve chvíli, kdy se klíště zakousne, je na prevenci už pozdě. Jak poznat, zda bylo klíště infikované?

Jaké jsou první příznaky dvou nejrozšířenějších nemocí, které klíště přenáší? Jak se chránit před lymeskou boreliózou a klíšťovou encefalitidou?

Klíšťová encefalitida

Klíšťová encefalitida (dále jen KE) je infekční virové onemocnění napadající mozek a mozkové blány.  Do lidského těla vniká virus KE se slinami klíštěte takřka okamžitě po zakousnutí. Nejdříve napadá buňky okolo místa přisátí a během velmi krátké doby se šíří dál, do mízních uzlin, kde se množí. Odtud putuje dál do celého těla.

KE má dvoufázový průběh. Po uplynutí inkubační doby (1 – 3 týdny) dochází u napadeného k první fázi onemocnění. Ta svými příznaky připomíná lehkou chřipku. Pacient je unavený, trpí lehčími bolestmi hlavy, svalstva a malátností. Tyto první projevy po několika dnech často samy odezní a zpravidla následuje období (1 – 2 týdny) bez příznaků. V mezidobí mezi první a druhou fází se virus v těle napadeného množí a proniká do mozku. Ve druhé fázi se tak pacientovi přitíží. Nastupují silné bolesti hlavy, horečka, závratě a malátnost. Nemocný je světloplachý, přidává se nevolnost a zvracení, při poškození nervového systému dochází ke ztuhlosti svalů na šíji, závratím, nervové obrně, dezorientaci, poruchám spánku a paměti. V této fázi již musí být pacient hospitalizován.

Při lehčím průběhu nemoci – meningitidě − virus postihuje především mozkové pleny. Dojde k poměrně rychlému ústupu potíží, pacient odchází z nemocnice za 2−3 týdny domů, potom následuje několikaměsíční rekonvalescence. Těžší forma nemoci, při které virus postihuje mozkovou tkáň, se nazývá encefalitida. Průběh onemocnění je daleko vážnější, zvyšuje se i procento trvalých následků, v krajním případě onemocnění i přes maximální péči lékařů může skončit úmrtím.

U dětí probíhá nemoc většinou mnohem méně dramaticky, nicméně očkováním (vakcinací) lze děti před nákazou chránit.

Nejzávažnější průběh mívá onemocnění u starších osob a nejvíc se vyskytuje u lidí ve věku 50 – 65 let. Primář infekčního oddělení Nemocnice České Budějovice MUDr. Václav Chmelík potvrzuje: „Polovina nemocných na našem oddělení je v posledních dvou letech starší padesáti let. Tito lidé  jsou již léčeni pro jiná onemocnění − jako jsou nemoci srdce, cukrovka, vysoký tlak − a klíšťová encefalitida pro ně znamená další velkou zátěž. Jejich onemocnění  bývá vážnější a častěji zanechává následky. Tato závažná onemocnění klíšťovou meningoencefalitidou jsou i ve vysokém věku zbytečná, protože jim lze předejít očkováním.“

Prevence klíšťové encefalitidy

Ochránit před onemocněním KE může  pouze očkování.  S ohledem na vysokou účinnost vakcíny přesahující 99 procent je pravděpodobnost, že se nakazí očkovaný člověk, minimální. Vakcínu získáte na lékařský předpis jak ve variantě pro dospělé, tak pro děti od 1 roku věku. Očkování je možné provést kdykoliv během roku. V zimním období je ale očkování nejpříhodnější, protože nehrozí potenciální riziko nakažení KE mezi podáním jednotlivých vakcín. Liší se pouze interval aplikace mezi první a druhou dávkou, který se v teplých měsících zkracuje na 2 týdny, zatímco v zimních se jedná o období 1 – 3 měsíců.

Jste pojištěncem VZP? Nechejte se očkovat proti klíšťové encefalitidě a získejte zdarma první vakcinaci. Více na www.vzp.cz/klistovka.

Nejen VZP přispívá na očkování proti klíšťové encefalitidě. Podívejte se na webové stránky vaší pojišťovny a zjistíte aktuální výši příspěvku na očkování.

Více informací o klíšťové encefalitidě a rizicích spojených s touto nemocí najdete na www.klistova-encefalitida.cz.

 Lymeská borelióza

Lymeská borelióza (LB) je infekční nemoc vyvolaná bakteriemi Borrelia burgdorferi. Je to nejčastější onemocnění přenášené klíšťaty v České republice. V přírodě jsou rezervoárem borelií zejména drobní hlodavci, ale i větší zvěř, v domácnostech jimi mohou být i kočky a psi, kteří se také mohou nakazit. Typické projevy nemoci, kožní a nervové, byly popsány v Evropě už před více než sto lety, ale její původce – bakterie B. burgdorferi – byl objeven až v osmdesátých letech 20. století v USA.[

Nejčastější inkubační doba nemoci se pohybuje mezi jedním a dvěma týdny. Publikace docenta Bartůňka uvádí velké rozpětí 1-300 dnů, přičemž třetina nemocných udává 7-14 dní, druhá třetina cca 60 dnů.[7] První fáze choroby trvá několik týdnů až měsíců a projevuje se obvykle mírnějšími, snadno přehlédnutelnými, příznaky, jako je únava a bolest kloubů, nebo se v některých případech neprojevuje vůbec. O výskytu borelií v těle nakaženého informuje přesvědčivě rudá skvrna kolem místa kousnutí, které se může rozšířit do vzdálenosti až několik centimetrů. Nejdéle po čtvrt roce (obvykle dříve), se však nemoc dostává do svého druhého stádia, kdy hrozí vážné poruchy kardiovaskulárního a nervového systému.

Příznaky lymeské boreliózy

Při časné nákaze – Červená skvrna, která je buď celistvá, nebo od prostředku bledne. Vytvoří se několik dnů/týdnů po nákaze na místě přisátí klíštěte. V této fázi je infekce ještě poměrně snadno léčitelná vhodnými antibiotiky.

Při rozšířené nákaze se za několik týdnů objeví příznaky vypadající jako běžná viróza – únava, bolest svalů a kloubů, bolest v krku, tlak v zátylku. Od virózy se liší absencí rýmy a kašle. Stále ještě je při vhodné antibakteriální léčbě dobrá šanci na uzdravení, borelióza zatím nenapadla imunitní systém. Příznaky „virózy“ po čase odezní. U části nakažených se však v této fázi nemoc rozvine v plné síle – zánět kloubů, nervů nebo svalů, bušení srdce, pálení a mravenčení kůže či jiné neurologické potíže, zvýšená teplota, únava.

Foto a zdroj: Ivana Směšná

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: