Dnes je 20.09.2024, Svátek má Oleg, zítra Matouš

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Ideální dům pro seniory v centru města

Publikováno: 23.02.12
Počet zobrazení: 1005
  Zdroj: Lidové noviny
Jak by měl vypadat ideální dům pro seniory? Obecně vžitá představa (a mimochodem často zmiňovaná před studenty architektury) je spojená s klidem, pohodou a nerušeným výhledem do zeleně – ideálně někde na okraji města, anebo dokonce daleko za ním, volně v krajině.

Nic nemůže být vzdálenější skutečným potřebám seniorů. Ti více než kdokoliv jiný vyhledávají společnost jiných lidí. Uvědomují si totiž podstatnou pravdu, že lidi dělají šťastné pouze jiní lidé, nikoliv místa nebo domy. A klidná místa nakonec najdete i v centrech měst – už dávno neplatí přímá úměra, že čím blíže geometrickému středu města se nacházíte, tím větší je frekvence pohybu a hluku.

Ideální dům pro seniory je tak naopak umístěn právě v centru města, s dostatečným prostorem okolo, kde se mohou jeho obyvatelé potkávat a scházet. Architekti z ateliéru DRNH se tomuto ideálu v Brně úspěšně přiblížili. Jejich strategie byla velmi lapidární a srozumitelná: „Celkové pojetí je koncipováno s ohledem na sociální komunikativnost a čitelnou hierarchii prostor z hlediska otevřenosti (uzavřenosti), veřejný uliční prostor přechází do poloveřejné zahrady a přes polosoukromé pavlače do prostor soukromých (byty).“

Více si můžete přečíst ZDE.

Zdroj: Lidové noviny

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: