Dnes je 20.09.2024, Svátek má Oleg, zítra Matouš

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Klíště – nejohroženější skupiny

Publikováno: 19.03.12
Počet zobrazení: 924
  Zdroj: Ivana Směšná
Jednou z nejohroženějších skupin při onemocnění klíšťovou encefalitidou jsou osoby starší 50 let, u nichž má nemoc nejzávažnější průběh. Mezi ohrožené se řadí hlavně senioři, kteří tráví teplé období na svých chatách a chalupách, pracují na zahradě, houbaří, rybaří, ale také turisté, sportovci, pejskaři, myslivci.

Proč jsou senioři nejrizikovější skupina?

Právě mezi osobami ve věku 55−64 let je v posledních letech nejvyšší počet onemocnění (a také úmrtí v souvislosti s onemocněním) klíšťovou encefalitidou. Důvodů je několik. Především se výrazně mění životní styl seniorů, kteří jsou aktivní i ve vyšším věku a tráví část roku na chatě či chalupě, jezdí na kole, chodí do přírody, sbírají houby. Jejich imunitní systém již ale není tak výkonný jako u mladých lidí, navíc trpí dalšími četnými chronickými nemocemi, které souvisí s věkem. Když virus klíšťové encefalitidy napadne takto oslabený organismus starších osob, je klinický průběh nemoci závažnější, dochází častěji k trvalým následkům a je rovněž prokazována vyšší úmrtnost. Očkování tedy jednoznačně lékaři doporučují osobám starším 60 let, zároveň je této věkové skupině doporučován tříletý interval pro přeočkování. Na rozdíl od mladšího organismu si totiž tělo udržuje získané protilátky kratší dobu. Proto musí senioři chodit na přeočkování častěji. „V případě onemocnění klíšťovou encefalitidou můžeme napravovat pouze příznaky. Neexistuje terapie, která by léčila přímo toto onemocnění. Proto tolik apelujeme na prevenci,“ dodává k prevenci nejen seniorů doc. MUDr. Rastislav Maďar z Očkovacích center Avenier.

Kdy a kde se lze s klíštětem setkat nejčastěji?

Klíště můžete chytit takřka všude, kde výška travin přesahuje 20 cm. Jejich nejvyšší výskyt je v listnatých a smíšených lesích, stejně tak u vodních toků a ploch, protože milují vlhké prostředí. Nejvíce se jim daří v jarním období od druhé poloviny března do června. Druhá sezóna klíšťat přichází s podzimem a trvá až do prvních mrazů. Pokud je mírné léto s vydatnými srážkami, očekávejte vrcholnou sezónu klíšťat od května do srpna. Během horkého a suchého léta je o klíšťata nouze – nemají ráda sucho, schovávají se před ním pod zem.

Jak zabránit přisátí klíštěte

Můžete se chránit např. vhodně zvoleným oděvem, aplikací repelentu či pohybem v upraveném terénu. Ani tato trojkombinace vás ale nemusí ochránit před možnou infekcí. Pokud se chystáte do vysokého porostu, nevěřte mýtům o světlém oblečení, které klíšťata údajně odpuzuje, ani nespoléhejte na česnečku k obědu. Důsledně vás neochrání ani zápach repelentu, který po čase vyprchá. Jedinou účinnou prevencí před klíšťovou encefalitidou je očkování.

Kolem svého obydlí můžete snížit výskyt klíšťat vlastním přičiněním. Na zahradě proto udržujte co nejnižší trávník a na podzim spalte shrabané listí, pod kterým klíšťata přezimují. Odstraňte ze svých pozemků dřevěné piloty, skalky a krmítka pro ptáky, protože přitahují drobné zvířectvo přenášející klíšťata, které zvyšuje riziko nákazy boreliózou a klíšťovou encefalitidou. Chraňte před klíšťaty i své domácí mazlíčky například odpuzujícími obojky.

Do přírody noste dlouhé kalhoty, manžety zastrčte do ponožek, aby klíště lezoucí po botách a ponožkách vylezlo na vnější stranu kalhot a tak byla menší pravděpodobnost přisátí. Klíště se na kůži dostává nejčastěji touto štěrbinou. Oděv by měl být světlých barev, abyste si snadněji klíštěte všimli. Jsou doporučeny hladké materiály jako větrovky, kterými nemůže klíště snadno proniknout, místo pletenin apod. Po čase se klíště pustí nebo odumře. Tato doporučení platí zejména pro rybáře, houbaře či náruživé pejskaře a chodce, kteří se často pohybují v zalesněném terénu. Také není rozumné lehat si do trávy bez podložky.

Při návratu z terénu se doporučuje okamžitá kontrola před vstupem do obydlí a následně i druhá kontrola večer při osobní hygieně včetně intimních míst a vlasů.

Jak odstranit přisáté klíště

Používejte pinzetu (ne prsty!), uchopte klíště tak blízko ke kůži, jak je možné a táhněte rovně ven. Pak použijte dezinfekci. Nepokoušejte se dráždit klíště teplem nebo chemikáliemi, nebo chytat ho za tělo, protože to může způsobit, že klíště vypustí více bakterií do vaší kůže. Pamatujte: čím dříve je klíště odstraněno, tím menší je pravděpodobnost rozvoje nákazy

Foto a zdroj: Ivana Směšná

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: