Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Polévka je grunt …

Publikováno: 8.03.12
Počet zobrazení: 1954
Autorka článku: JUDr. Irena Novotná
Dle svého slibu nyní předkládám několik receptů na polévky z české kuchyně a doufám, že se ujmou. Polévky z turecké kuchyně jsou vynikající, nedají práci a pokud si člověk zvykne na neobvyklé ingredience, jistě zjistí, že mu trávení nezatíží.

U polévek z indické kuchyně bych se trochu zamyslela, kolik toho pálivého koření člověk snese, ale jsou také dobré. Jsem vždy proto, aby polévky byly nápadité, přitom se neservírovalo velké množství, ale byly takových správným doplňkem dalšího jídla.

Tyto polévky pochází původem z tradiční české kuchyně a mohou být vhodné i k večeři. Děti by měly jíst kroupy a luštěniny. Jistě jim v celodenním stravování chybí.

Dejme přednost luštěninám

Čočková polévka

Přebranou a v čisté vodě omytou čočku vařme ve vodě. Připravíme světlou máslovou jíšku, přidáme cibuli jemně nasekanou a necháme ji na másle zrůžovět. Poté přidáme trochu rozetřeného česneku, zalijeme vodou a necháme povařit. Polévku pak scedíme do vody k čočce, přidáme majoránku a sůl. Do polévky se zavaří buď nočky anebo kroupy.

Polévka kroupová

Do hrnce dáme trochu vody. Pak přebereme malé kroupy a ve vodě je opláchneme a dáme vařit. Až jsou uvařené, uděláme hodně růžovou máslovou zásmažku. Do ní usekáme cibuli. Když cibule zežloutne, zalijeme ji vodou a necháme povařit. Přecedíme ji do hrnce, kde se vaří kroupy a necháme povařit. Polévku osolíme a přidáme do ní trochu zelené nasekané petržele.

Zelená hrachová polévka

Pro 6 – 8 osob dejte do 2 litru vody vařit 1 l zeleného hrášku, přidáme též kousek mrkve, petržele a soli. Až je hrách měkký, zasmažíme polévku máslovou jíškou. Zeleninu vyndáme a povařenou polévku přelisujeme. Pokud je málo zelená, přidáme trochu vařeného, přelisovaného špenátu. Do polévky vložíme na kousky rozebraný květák, vařené hlavičky chřestu a smažený hrášek. Můžeme do ní také rozkvedlat žloutek.

Inspirace z indické kuchyně

Káfirská šorba

Káfirská šórba200 g tučnějšího skopového nebo hovězího, 150 g čerstvých nebo 30g sušených hub, 4 vejce, lžička pálivé papriky,lžička sladké papriky, lžička koření karí, sůlHouby dáme vařit do vody. Maso pěkně osmažíme na vlastním tuku apřidáme do polévky. Osolíme a okořeníme. Když jsou houby i masoměkké, rozkvedláme do horké polévky vejce.Mozečková polévka4 vepřové mozečky, 4 šálky silného masového a zeleninovéhovývaru, 4 žloutky, sůl, případně šlehačka a strouhaný sýrV silném vývaru, který osolíme podle chuti, rozvaříme očištěnémozečky a odstavíme z ohně. Do polévky rozkvedláme žloutky amůžeme přidat šlehačku nebo strouhaný sýr, případně obojí.Čočková polévka4 šálky silného masového vývaru, šálek čočky, cibule, 4 lžícemásla, šálek rajčatové šťávy, pepř, sůlDo horkého vývaru vložíme vypranou čočku a necháme máčet několikhodin. Pak čočku uvaříme doměkka. Na másle osmažíme nasekanoucibuli a přidáme do polévky. Povaříme ještě, vlejeme rajčatovoušťávu, osolíme a opepříme. Stejně připravujeme i polévky z jinýchluštěnin.Podhimálajská polévka250 g čočky nebo jiné luštěniny, 125 g sušených meruněk nebošvestek, cibule, 4 stroužky česneku, ˝ lžičky mletého pepře, ˝lžičky tlučeného hřebíčku, špetka skořice, šálek vepřové nebohusí krve, lžíce octa, cukr, sůlVypeckované meruňky nebo švestky namočíme asi na dvě hodinky dovlažné vody. Čočku nebo jinou luštěninu, máčenou přes noc,zalejeme vodou, přidáme nakrájenou cibuli a utřený česnek a mírněvaříme něco přes půlhodinku. Na to vložíme sušené ovoce, koření akrev a vaříme ještě půlhodinku. Nakonec ochutíme octem, cukrem asolí.Káfirská šórba200 g tučnějšího skopového nebo hovězího, 150 g čerstvých nebo 30 g sušených hub, 4 vejce, lžička pálivé papriky, lžička sladké papriky, lžička koření karí, sůl

Houby dáme vařit do vody. Maso pěkně osmažíme na vlastním tuku a přidáme do polévky. Osolíme a okořeníme. Když jsou houby i maso měkké, rozkvedláme do horké polévky vejce.

Mozečková polévka

4 vepřové mozečky, 4 šálky silného masového a zeleninového vývaru, 4 žloutky, sůl, případně šlehačka a strouhaný sýr

V silném vývaru, který osolíme podle chuti, rozvaříme očištěné mozečky a odstavíme z ohně. Do polévky rozkvedláme žloutky a můžeme přidat šlehačku nebo strouhaný sýr, případně obojí.

Čočková polévka

4 šálky silného masového vývaru, šálek čočky, cibule, 4 lžíce másla, šálek rajčatové šťávy, pepř, sůl

Do horkého vývaru vložíme vypranou čočku a necháme máčet několik hodin. Pak čočku uvaříme doměkka. Na másle osmažíme nasekanou cibuli a přidáme do polévky. Povaříme ještě, vlejeme rajčatovou šťávu, osolíme a opepříme. Stejně připravujeme i polévky z jiných luštěnin.

Inspirace z turecké kuchyně

Sultánská polévka

350 g jogurtu. 8 okoralých rohlíků, 3 sklenice vývaru a 50 gr másla

V jogurtu rozmixujeme 6 na kostičky nakrájených rohlíků, a necháme je odpočinout přes noc v lednici.

Jogurtovou směs dáme do hrnce, osolíme, a za stálého přilévání vývaru vaříme na mírném ohni. 2 rohlíky nakrájíme na kostičky, a dozlatova osmažíme na másle. Polévku servírujeme posypanou trochou červené papriky, a ozdobenou kostičkami osmaženého rohlíku.

Kroupová polévka
1 sklenice krup 1,5 l vody sůl sušená máta jogurt olej a mouka
Kroupy dobře opereme, a povaříme na mírném ohni v 1,5 litru vody. Až kroupy změknou, osolíme je, pokud je nutné uděláme z oleje a mouky zásmažku a vlejeme do krup. Polévku na talíři ozdobíme jednou lžící jogurtu, a posypeme lžičkou máty.

Autor: JUDr. Irena Novotná, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: