Dnes je 20.09.2024, Svátek má Oleg, zítra Matouš

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Opravdu se uskrovní všichni stejně?

Publikováno: 2.04.12
Počet zobrazení: 1236
  Autorka článku: Tereza NavrátilováPokud čtete Hospodářské noviny, určitě Vám neunikl článek „Jak dopadne zvýšení superhrubé mzdy na vaše peněženky. Nejvíce se uskromní bohatí.“

Z tabulky uvedené v článku je zřejmé, že člověk s platem 100 tisíc měsíčně hrubého odvede státu asi 30 tisíc korun ze své mzdy, zatímco člověk s minimální mzdou, která je v letošním roce 8 tisíc korun, odvede jenom asi 500 korun.

To je, samozřejmě v pořádku a je správné, aby tuto skutečnost všichni věděli – jak ti bohatší, tak chudí. Problém je v tom, že osoby s vysokým platem po vládním zvýšení daní přijdou o 1340 korun, zatímco člověk s minimální mzdou ztratí 108 korun. Těžko říct, zda ztráta 108 korun pro člověka, který vydělává asi 7500 korun měsíčně čistého, je stejně bolestná než ztráta 1340 korun pro ty, kteří mají čistého skoro 70 tisíc.

Spravedlivější by nejspíše bylo, kdyby se počítalo nikoli na koruny, ale na procenta. Navíc se naše vláda opět chystá přitvrdit u živnostníků a mnozí to neunesou. Ti, kteří mohou, odejdou do důchodu, kam konec konců utíkají všichni podle pravidla: “Kdo uteče, vyhraje“. Vláda potřebuje příští rok získat 42 miliard, a v roce 2014 dokonce 84 miliard korun, aby udržela naplánovaný schodek. Kde to chce vzít a na čem ušetřit, zůstává záhadou.

Autor: Tereza Navrátilová, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 1 komentář (0 komentářů čeká na schválení)

31.07.2012 11:12  kucerova

Dobrý den, je jedno zda se uvadí % nebo Kč vyjde to stejně. Každá rodina počítá, předpokládám že počítá. Kdo si bere půjčku(y)je v pohodě má na zaplacení %. Náš stát je v přenosu rodina, jen si bere půjčky a spácení nechá na ostatních. Krásný bezdlužný den

Zanechte komentář: