Dnes je 20.09.2024, Svátek má Oleg, zítra Matouš

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Důležitá vakcína i pro osoby nad 50 let.

Publikováno: 21.05.12
Počet zobrazení: 1324
  Autor článku: Hana Pavlínová
Přibližně každý čtvrtý senior, který je nakažen pneumokokem, na toto závažné onemocnění umírá.
Ačkoliv prevence v podobě očkování je v Česku dostupná, starší lidé ji nevyužívají.

V České republice bylo nově schváleno podávání vakcíny Prevenar 13 osobám starším 50 let. Jde o konjugovanou vakcínu, která se dosud používala jen u dětí. Nyní ji mohou využívat i dospělí nad 50 let. Právě ti patří, spolu s nejmenšími dětmi, z hlediska výskytu, ale i závažnosti průběhu invazivních pneumokokových onemocnění, mezi dvě nejohroženější věkové kategorie.

U osob nad 50 let stoupá počet případů onemocnění, i závažnost jeho průběhu
Význam očkování u věkové skupiny osob nad 50 let dokládají statistiky Státního zdravotního ústavu (SZÚ). Z 385 případů invazivních pneumokokových onemocnění hlášených v loňském roce, jich přibližně 75 procent bylo u věkové skupiny nad 40 let. U osob nad 65 let šlo zhruba o jednu třetinu ze všech evidovaných případů. Pneumokoková onemocnění mají u starších lidí obvykle závažnější průběh. Ve věkové skupině nad 65 let byl zaznamenán nejvyšší počet úmrtí (27). Dá se říci, že přibližně každý čtvrtý pacient ve věku nad 65 let v souvislosti s nákazou pneumokokem na následky tohoto zákeřného onemocnění umírá.

Prarodiče se mohou nakazit od vnoučat
Ačkoliv je účinná prevence proti pneumokokovým infekcím již dostupná, právě dospělí a starší lidé význam očkování podceňují. Statistiky dokazují, že zcela neprávem. Právě jim totiž hrozí největší riziko. Dospělí lidé se mohou nakazit od malých dětí. Zejména pak těch, které navštěvují školky nebo školy a mívají pneumokokové infekce častěji nebo jsou tzv. nosiči, u kterých se onemocnění neprojevuje. Právě tak ale vzniká riziko přenosu v rámci rodiny – například z vnoučat na prarodiče, kteří o ně pečují.

Nová možnost prevence
Vakcína Prevenar 13 je určena starším osobám nad 50 let věku, zvláště pak těm, kteří trpí chronickými onemocněními, a tudíž jsou k pneumokokové nákaze vnímavější. Nabízí jim možnost ochrany před tzv. invazivními pneumokokovými onemocněními, mezi které patří meningitida či zápal plic, který je současně spojen s celkovou pneumokokovou infekcí organismu. Očkování je proto doporučeno také osobám, které dlouhodobě pobývají v seniorských domech nebo domech s pečovatelskou službou. Zvýšenou pozornost možnostem prevence proti pneumokokovým onemocněním by pak měli věnovat i silní kuřáci.

Autor: Hana Pavlínová, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: