Dnes je 20.09.2024, Svátek má Oleg, zítra Matouš

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Mravenčení ruky – projev akromegalie?

Publikováno: 23.05.12
Počet zobrazení: 3363
  Zdroj: www.agromegalie.cz
Zhrubnutí obličejových rysů, zvětšování rukou, nohou a dalších částí těla hlavně do šířky, to jsou nejtypičtější projevy akromegalie. Ale toto onemocnění mohou provázet i další, méně známé symptomy. Mezi ně patří postižení nervů a kloubů či tzv. oboustranný syndrom karpálního tunelu.

Utlačený nerv

Nezanedbatelná část akromegaliků, ať už o svém onemocnění vědí, či nikoliv, trpí oboustrannými bolestmi, mravenčením nebo až necitlivostí a slabostí některých prstů ruky. Za těmito obtížemi obvykle stojí „syndrom karpálního tunelu“. Takzvaný středový nerv, který je důležitý pro správný pohyb i citlivost části ruky, může být v případě akromegalie stlačován v úzkém tunelu v oblasti zápěstí, kudy prochází. Za normálních okolností je tento tunel, co se týče velikosti, dostačující. Pokud ale vinou zmíněné nemoci zbytní okolní struktury, jako například šlachy, nerv se začne v omezeném prostoru tísnit a přestane plnit svou funkci.

Příčin je více

Akromegalie, kdy při nadbytku růstového hormonu bývá v různé míře postižen i pohybový aparát včetně kostí, šlach a kloubů, ale není jedinou příčinou syndromu karpálního tunelu, i když výjimečně za zvětšení tkání v oblasti zápěstí a následný oboustranný útlak středového nervu může. Mnohem častěji totiž za syndromem karpálního tunelu stojí nadměrné přetěžování ruky, úraz, choroba štítné žlázy nebo také cukrovka.

Pozor na diagnózu

Postižení kloubů spojené s akromegalií lékaři zahrnují pod pojem „akromegalická artropatie“. Vlivem nadměrného růstu tkání na sebe totiž přestávají kosti v kloubu optimálně naléhat, což vede k rozvoji nepříjemného kloubního onemocnění – artrózy. Nemocní si pak často stěžují na bolesti v zádech a také velkých i malých kloubů. Akromegalie obvykle není tím prvním, na co lékař v souvislosti s bolestí kloubů či mravenčením ruky myslí. I tak se ale může stát, že právě ortoped na tuto hormonální poruchu pomyslí ze všech odborníků jako první.

Foto a zdroj: www.agromegalie.cz

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: