Dnes je 20.09.2024, Svátek má Oleg, zítra Matouš

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Zeptejte se …

Publikováno: 12.05.12
Počet zobrazení: 2199
Autor: Josef Černý
DALŠÍ DOBRÝ ZPRÁVA PRO SPOTŘEBITELE.
Mnoho prodejců například na předváděcích akcích vkládalo do spotřebitelských smluv takzvanou rozhodčí doložku, tedy větu, že v případě sporu nerozhoduje soud, ale rozhodce, navíc jmenovaný firmou, tedy v podstatě jejich člověk.

Taková klauzule ale znamenala jediné: předem bylo jasné, že spotřebitel téměř každý spor prohraje. A to proto, že rozhodci byli zpravidla podjatí a rozhodčí nález byl téměř vždy konečný, přičemž na soud se spotřebitel až na výjimky vůbec nemohl obrátit. Ustanovení o rozhodci bývalo často napsáno na smlouvě nenápadně, mnohdy tak drobným písmem, že si toho člověk ani nevšiml.

Od 1. dubna rozhodčí doložka nesmí být součástí spotřebitelské smlouvy a má nový obsah.
Nové je předně to, že když se strany domluví na rozhodci pro řešení sporů, musí být o tom sepsána samostatná smlouva, aby si účastník lépe uvědomil její možný dopad. Musí být sepsána na samostatném papíře, pokud nebude ale bude opět sepsána jako součást podmínek hlavní smlouvy, bude i ta hlavní smlouva neplatná. Podnikatel dále musí spotřebiteli s předstihem před uzavřením rozhodčí doložky vysvětlit, jaké může mít pro něho následky.

Novinkou je dále to, že rozhodci musí mít vysokoškolské právnické vzdělání a musí být zapsáni v seznamu vedeném ministerstvem spravedlnosti, čili nemůže to dělat kdokoliv. I když bude řešit spor rozhodce a spotřebitel nebude s jeho nálezem spokojen, bude mít právo požádat soud, aby ho přezkoumal a soud může za určitých okolností rozhodčí nález i zrušit. Těch novinek je tam víc, tohle jsou asi ty nejpodstatnější.

Autor: Josef Černý; problemsreklamaci@seznam.cz, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 1 komentář (0 komentářů čeká na schválení)

14.05.2012 11:49  bavlnka

Dobrý den.Jsem 10 týdnů po úrazu zlomené bercové kosti.Jelikož mně čeká v červnu pobyt v termálech ve V.Mederu a srostlá kost bude ještě celkem čerstvá,chtěla jsem se zeptat zda nebudou koupele vadit,třeba tím,že minerály odvápňují?Je mi 65 roků.Děkuji moc předem za odpověď.S pozdravem Procházková.

Zanechte komentář: