Dnes je 20.09.2024, Svátek má Oleg, zítra Matouš

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Jak vybrat mobil pro seniory

Publikováno: 20.07.12
Počet zobrazení: 3109
  Autor: Ivan Tučník
Vysloužilý mobil dědečka či babičku nepotěší.
Přinášíme devět tipů, jak vybrat ten pravý.

Starší generace má na své mobilní telefony specifické požadavky. Na rozdíl od zahraničí však čeští senioři stále ve velké míře „dědí“ odložené telefony svých dětí a vnoučat. Tyto přístroje využívají velmi neradi nebo vůbec. Přitom právě možnost popovídat si s rodinnými příslušníky a přáteli je pro duševní pohodu seniorů zásadní. Emporia Telecom přináší 9 tipů pro nákup ideálního přístroje na základě skutečných potřeb českých seniorů. Ty zjistila během nedávné série školení Jak na mobil.

 

„Díky seminářům Jak na mobil jsme se opět utvrdili v tom, jaké problémy české seniory v oblasti mobilní komunikace nejčastěji trápí, jakými telefony jsou vybaveni a jaké přístroje by naopak uvítali,“ uvádí Michael Rabenstein, oblastní manažer společnosti emporia Telecom pro Českou republiku. Školitelský tým projektu Jak na mobil postupně navštívil všechna krajská města. Pravidla pro výběr ideálního seniorského přístroje vychází právě z aktuálních názorů a zkušeností zúčastněných seniorů.

 

„V první řadě je potřeba si uvědomit, že každý senior je jiný a má své specifické potřeby,“ vysvětluje Rabenstein a dodává: „Nejdůležitější radou je proto dát si před koupí telefonu záležet na přípravě. Zamyslete se nad tím, jaké funkce bude jeho majitel využívat, a které by mu byly naopak jen na obtíž. Rozhodně zvažte jeho zdravotní dispozice a technickou zručnost.“

 

 

9 pravidel pro výběr seniorského telefonu

 

1. Velká tlačítka nestačí

Lidé ve vyšším věku často trpí nižší pohyblivostí kloubů, v horším případě artritidou. „Ovládání klasického mobilního telefonu s titěrnými tlačítky je pro ně velmi obtížné. Hotovým neštěstím, které trápilo spoustu účastníků Jak na mobil, jsou „joysticky“ nahrazující klasická směrová tlačítka,“ upozorňuje Rabenstein. Vybírejte tedy přístroje s rozměrnými tlačítky a dobře čitelnými popisky. Tlačítka musí být dostatečně oddělená, aby se předešlo nechtěnému zmáčknutí a překlepům. Neměla by chybět ani jasná hmatová a zvuková odezva stisku.

 

2. Čitelnost displeje je základ

Symboly na obrazovce telefonu musí být velké a snadno čitelné. Dá se toho docílit dostatečnou velikostí zobrazovaných znaků, dobrým kontrastem a podsvícením displeje. Emporia dokonce vyvinula speciální font, šitý na míru právě seniorům. Text z displeje je pak dobře čitelný i pro lidi se zrakovými obtížemi a jeho velikost lze navíc nastavit ve třech různých škálách.

 

3. Nepřehledné menu zbytečně mate

„Lidé v seniorském věku využívají menu telefonu jen velmi neradi. Pokud je výrobce navíc zahltí desítkami voleb a nastavení, zůstane telefon často ležet v koutě,“ připomíná Michael Rabenstein. Dokonce i některé telefony, které se profilují jako seniorské, na své uživatele přichystají spoustu „pastí“. Například k odeslání jedné SMS se musí senior prokousat někdy i přes pět různých položek menu. U menu ideálního seniorského přístroje proto platí: jednoduchost a intuitivnost nade vše.

 

4. Volání a SMS na dosah ruky

Starší lidé od svého telefonu stále ve velké míře vyžadují pouze volání a posílání SMS zpráv. Tyto funkce by proto měly být co nejdostupnější, nejlépe hned v první úrovni menu. Emporia Telecom jde ještě dále. Podstatné funkce lze obsloužit bočními tlačítky telefonu. U řady modelů je zde umístěno ovládání SMS, budíku, svítilny či telefonního seznamu.

 

5. Hlasitosti není nikdy dost

Problémem, který návštěvníci školení Jak na mobil řešili vůbec nejčastěji, byla nedostatečná hlasitost vyzvánění jejich telefonu. „U zděděných přístrojů však hlasitost často byla již na nejvyšší možné úrovni. Tyto přístroje zkrátka nejsou stavěny na zhoršený sluch seniorů,“ říká Rabenstein. Nedostatečná slyšitelnost se dá v některých případech vylepšit výběrem pronikavější vyzváněcí melodie, sázkou na jistotu jsou však specializované seniorské telefony, které nabízí nadstandartní hlasitost.

 

 

Co by měl mít ideální mobil pro seniory?

 

Velká tlačítka s dobrou odezvou stisku
Logické základní menu telefonu
Kontrastní displej s velkým písmem
Možnost používat s naslouchátkem
Bezpečnostní funkce (nouzové tlačítko)
Snadnou dostupnost nejčastěji používaných funkcí
Pochopitelný návod k použití
Nadprůměrnou hlasitost vyzvánění

6. Aby naslouchátko nepískalo

Naslouchátko je každodenním pomocníkem nezanedbatelného množství seniorů. Většina mobilních telefonů však není k souběžnému užívání naslouchátka a telefonu stavěna a dochází tak k nežádoucímu jevu zpětné vazby. Ta se projevuje nepříjemným pískáním komplikujícím srozumitelnost hovoru. Telefony emporia jsou vybaveny sluchátkem se speciální technologií, která zpětnou vazbu potlačuje. Navíc nabízejí možnost velmi hlasitého odposlechu v režimu hands free. V některých případech tak není naslouchátko ani zapotřebí.

 

7. Tlačítko pro případ nouze

Specifikem seniorských přístrojů je tlačítko, které slouží pro rychlé přivolání pomoci v nouzových situacích. „Nouzové tlačítko telefonů emporia dokáže v případě potřeby automaticky obvolávat pět předem nastavených nouzových čísel – od rodinných příslušníků až po rychlou záchrannou službu či policii. Přitom dokáže rozpoznat, že se přístroj dovolal do hlasové schránky, a automaticky volat další číslo v pořadí,“ vysvětluje Rabenstein. Při koupi telefonu možnost vybavení nouzovým tlačítkem určitě zvažte.

 

8. Snadno pochopitelný návod k použití

Spousta výrobců mobilních telefonů klasické tištěné návody zanedbává. Jsou špatně lokalizované a plné nesrozumitelných technologických pojmů. „Senioři vyžadují maximální srozumitelnost a názornost. Nejvíce však preferují osobní konzultaci, ať už s prodejcem nebo rodinnými příslušníky. Této pomoci se jim však často nedostane. Při koupi nového přístroje proto rozhodně návod prolistujte a zhodnoťte jeho srozumitelnost,“ doporučuje odborník z emporia Telecom. 

 

9. Někteří senioři chtějí více

Ve společnosti mobilních telefonů žijeme již přes dvacet let. Někteří lidé se s ním sžili více, jiní méně. „I na školeních Jak na mobil se ukázalo, že nezanedbatelné množství seniorů vyžaduje od svého přístroje i pokročilé funkce,“ nastiňuje stav Michael Rabenstein. „Chtějí se například dělit o své zážitky pomocí fotoaparátu a obrázky posílat svým blízkým pomocí MMS zpráv,“ dodává. Pro seniory je zajímavá i funkce rádia, spousta z nich si ráda krátí volné chvíle mobilními hrami. Pro snadnější orientaci a bezpečí v neznámém prostředí chtějí využívat GPS lokaci nebo si přímo v mobilu vyhledat základní informace o dopravě či počasí.

Autor: Ivan Tučník, foto: internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: