Dnes je 22.09.2024, Svátek má Darina, zítra Berta

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Komunisté Today: Slibují-li lepší svět …

Publikováno: 3.07.12
Počet zobrazení: 1327
Autorka článku: JUDr. Irena Novotná
Komunistická strana Čech a Moravy je parlamentní stranou. Její politické působení je spíš podpůrné pro parlamentní hlasování. Členové KSČM působí v zastupitelstvech obcí.

Od roku 1990 se jejich preference držely na téměř neměnném procentu, ale nyní se zájem občanů o komunisty projevuje na zvýšujíci se pretiži mezi ostatními parlamentními stranami. ČSSD nyní stojí před problémem, jak se očistit nevídanou aférou, kauzou Rath. A nyní zpět ke komunistům …

Komunisté, pro své zviditelnění, nemusí nic dělat, stačí, když jim situace v zemi začne hrát do noty. Když se stanou poptávanou silou, která má program na to, aby stávající stav tzv. zvrátila. Dá se říci, že jejich členská základna posiluje ne pouze o nespokojené občany, ale mají podporu u levicově smýšlejících lidi, kteří tvrdí, že se neoliberální směr přežil a napadají jeho základní pilíře. To jsou však jen ideologické směry, které teprve lidé realizují v praxi. A naše historie má zkušenosti. Zato lidé si zkušenosti neberou k srdci a je na pováženou, že za krátkou historickou dobu upadlo všechno, co bylo před rokem 1989, v zapomnění, ne však pro všechny lidi. Nic netrvá věčně a přílišná nespokojenost a střídající se vládní i ekonomické krize mohou uvést celé úsilí budování právního státu a tržní ekonomiky do nicoty. Pravda je, že nikdy dříve nebylo tolik neklidu, jak nyní, za vlády premiéra Nečase. Lidé se nezajímají o ideologie, chtějí pořádek a klid ke svému životu a zvednou ruku pro každého, kdo jim toto přání zajistí svým programem. Tak jako zvedli ruku pro stranu Věci veřejné, protože se jim zamlouval program, tak jak důvěřovali osobnostem v ODS a TOP. Nedůvěra k ČSSD je kolísavá, nyní záleží na postoji ke kauzám, které mohou být náhle rozkryty.

Díváme se, jak se před očima hroutí Evropa …

Jde to všechno rychle, selhávají lidé a selhávají systémy a projekty, na kterých měl být postaven silný a konkurenceschopný světadíl, Evropa. Každá diskreditace se projevuje hlubším a hlubším propadem nevíry v etiku, právo a lidskou slušnost. A najednou se zprůhlední ta opona mezi současností a historií a my můžeme pozorovat, že nic nevzniká z ničeho a že přirozenost bytí nemůže přelstít žádný lidský vynález. Konečně, podhoubí komunismu vzniklo již v antice a šlo napříč i základními postuláty křesťanství a dalších navazujících ideologií, za kterými byl člověk a svět. Je to hlubší pohled do nitra lidského bytí a vnímání světa, protože člověk vždy nakonec dá přednost svému plnohodnotnému bytí před ideály a sliby a s tím musí politik počítat a také tomu přesně rozumět. A protože podhoubí komunismu je tak staré, jak lidská civilizace, nelze ho ani vymazat, ani zapřít a zakázat. Ale je možné s ním počítat a také ho studovat v celé jeho hloubce a šíři. Je otázka, zda může tato idea zajistit prosperitu zemi v konkurenčním prostředí, zda lidé, kteří tuto myšlenku zastupují přijmou fakt, že společnost nelze stavět jen na ideálu rovnosti, protože, nechť jsme poctiví, lidé si rovni ve všem prostě nejsou v dosahování svého standardu a možnostech si zajistit úspěšný život. Opusťme ideály a spíš se věnujme pojmu, co je člověk pro 21. století a od toho vyvozujme pak všechny možnosti, co mu může poskytnout společnost a co musí dosáhnout sám. Nuže, dá se nyní usoudit, že někteří lidé, kteří bývali dříve téměř ortodoxní pravičáci, sami pociťují negativně současný stav a jakákoliv další aféra a rozkrývání všech tušených problémů je odvrátí od ideálu neoliberálního pojetí svobody a demokracie i právního státu, protože z pohledu jedince, který si musí zajišťovat svůj standard, nemá tato jemu vzdálená idea co říci. Je to děsivé!

Budeme stavět znovu stát?

Pokud komunisté zvítězí nebo se budou významnou měrou podílet na moci, pak samozřejmě budou prosazovat ideály, které drží ve svém programu. Pokud budou chtít být úspěšní, pochopí, že nemohou jít proti větru a srovnat sociální podmínky, podmínky pro zdravotnictví, školství a upadající kulturu tak, abychom nezaostávali za okolním světem, bude tvrdý oříšek. K tomu bude nutné zřejmě přestavět právní řád. Což bude úkol číslo jedna. Kde na to vezmou peníze? Jak bude vstřícná Evropa, která se zřejmě bude pomalu točit doleva? Nehledě na to, že se budou potýkat s opozicí ve všech směrech.

Ale v jednom má dr. Filip pravdu. Svět se mění. Cítíme to všichni. Nezávisle na našem přání a momentálních přání. Uvidíme, co bude následovat. Škoda, že se tak slibný začátek nedal ustát. Zvláštní je, že I. republika neměla také dlouhého trvání. Osudy naší země se zřejmě začínají roztáčet, ale je to vlastně přirozená změna. Lidé jsou tvorové chybující a občas i slabí v kolenou.

Já osobně cítím jen hluboký smutek nad vším, co se děje. A také zklamání. Konečně, člověk prostě něčemu věřít musí, nejlépe v lidi. Ideály jsou krásné, ale mohou je uskutečňovat jen dokonalí lidé. A ti jsou v nedohlednu …

Autor: JUDr. Irena Novotná, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 1 komentář (0 komentářů čeká na schválení)

28.11.2012 18:10  Ivan Veslař ()

Je to tezke verit necemu, tady to nikdy neplatilo,ze pravda a laska zvitezi nad pretvarkou a zavisti,historie nas uci, ze napriklad ja jsem se narodil v protektoratu,oba moji rodice v Rakousko Uhersku a pouze moje sestra v Ceskoslovensku ktere uz taky prestalo existovat.Komuniste nezvitezi ale ted po volbach je musime vsichni platit a neni to levne, stejne jako ostatni strany a politiky z jinych stran. Penize na vladce jsou poreba dostat z tech nejchudsich,tak to vzdy bylo je a bude.Tisicileta historie lidsva to potvrdi.
http://Google

Zanechte komentář: