Dnes je 22.09.2024, Svátek má Darina, zítra Berta

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Pětina českých důchodců je týraná, často svými dětmi

Publikováno: 2.07.12
Počet zobrazení: 1099
Krizová telefonní linka Senior telefon, zřízená občanských sdružením Život 90, zaznamenala v loňském roce až 300 nových případů týrání starých lidí.

Ve více jak polovině situací přitom šlo o psychické, fyzické nebo ekonomické zneužívání ze strany vlastních dětí nebo vnoučat. Světový den připomenutí násilí na seniorech vyhlásila organizace INPEA právě na 15. června.

Nonstop krizová linka Senior telefon funguje už od roku 1991. Ale teprve od října 2003 mohou na linku volat senioři zadarmo. Ročně přijmou sociální pracovníci více jak 12 000 hovorů s tím, že každý den zaznamenají nový případ týrání.

„Zkušenost s týráním má více než pětina Čechů starších 60 let. Většina těchto případů zůstane skryta, oběti mají strach z případných sankcí. Musíme si uvědomit, že projevy násilí nejsou jen fyzické útoky. Za násilí na seniorech se považuje také psychické týrání, zanedbávání jejich péče a zneužívání peněz a majetku. Velkým problémem je, že utlačovaná osoba se stydí za chování svých dětí a raději se trápí, než aby zveřejnila rodičovské selhání. Bohužel, svou roli hraje také malá pozornost, kterou společnost závažnému fenoménu věnuje,“ říká Jan Lorman, ředitel občanského sdružení Život 90.

Více si můžete přečíst ZDE.

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: