Poslední diskuse
Zdraví
Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...Práce
Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...Co se kde děje
Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...Letní recepty
Autorka článku: Marcela Nováková Nemáte v letních vedrech chuť na hutnou „českou kuchyni“? Nevadí, inspirujte se v lehkých přímořských jídlech, jsou rychlá, svěží a rodina si bude určitě libovat. |
Tzatziky (6 osob)
známá pochoutka z Řecka
3 velké, nahrubo nastrouhané okurky
500 g hustého bílého jogurtu
3 prolisované stroužky česneku
1 ČL sekaného kopru
1 PL olivového oleje
sůl, podle chuti čerstvě umletý pepř
2 řecké (arabské) chleby + 2 PL olivového olejePostup:
Nastrouhanou okurku vyždímejte přes plátýnko ( nebo aspoň přeceďte) a dejte do mísy. Přidejte jogurt, česnek, kopr a olej. Dobře promíchejte a okořeňte podle chuti. Mísu přikryjte alobalem a dejte asi na 2 hodiny do chladničky.
Podávejte s bílým pečivem .
Caprese – rajčata s mozzarellou a bazalkou
(2 porce)
4 hrudky mozzarelly (po 125 g)
1 stroužek česneku
1 svazek bazalky
600 g keříkových rajčat
(zralých a voňavých)
6 PL olivového oleje
(extra virgine nebo native)
sůl, čerstvě namletý pepř
1/2 citronu
Postup:
Mozzarellu dejte okapat a rozkrojte na čtyři plátky. Bazalku omyjte, dejte okapat a otrhejte z ní lístky. Rajčata omyjte a osušte. Odstraňte z nich zelenou stopku a pokrájejte je na tenké plátky.
Poskládejte je na talíř, rajčata střídejte s plátky mozzarelly. Mezi plátky zasuňte lístky bazalky. Smíchejte olivový olej se šťávou z citronu, s prolisovaným česnekem a se špetkou soli. Marinádou pokapejte mozzarellu a rajčata.
Pokrm posypte hrubě namletým pepřem a ozdobte zbývajícími plátky bazalky.
Rostbífové bagety
(8 kousků)
4malé bagety
8 PL majonézy
1 ledový salát
24 plátků rostbífu (lze koupit)
24 koleček rajčat
hrubě mletý pepř, sůl
balíček řeřichy
Postup:
Bagety podélně rozřízněte, nasucho opečte a potřete majonézou. Hlávkový salát očistěte, opláchněte, dejte okapat a nakrájejte na nudličky. Bagetu potřete majonézou, na ni položte salát. Na zelenou vrstvu upravte tři přeložené plátky rostbífu a 3 kolečka rajčat. Opepřete, rajčata posolte a posypte řeřichou.
Místo řeřichy můžete použít nakládanou kyselou okurku.
Plněná rajčata
(24 kousků)
24 menších zralých rajčat
300 g krémového kozího sýru (např. Mikeš)
1 svazek bazalkyDresink:
4 PL světlého octu balsamico
sůl
čerstvě mletý pepř
2 šalotky
2 stroužky česneku
5 PL olivového oleje
Postup:
Rajčata opláchněte, zbavte stonků, osušte. Vrchní třetinu odkrojte, lžičkou opatrně vyjměte dužinu. Odkrojená rajčata najemno pokrájejte, přidejte do dresinku. Kozí sýr pokrájejte na kostičky a naplňte do rajčat.
Dresink:
Ocet, sůl a pepř smíchejte. Šalotku a česnek oloupejte, najemno nakrájejte, přidejte k octu a vmíchejte olej. Dresinkem zakapejte plněná rajčata. Do zbytku vmíchejte pokrájená rajčata. Směs lžící rozprostřete na tác, na ni rozložte rajčata a ozdobte lístky bazalky a podávejte s bílým chlebem nebo francouzskou vekou.
Autor: Marcela Nováková, Foto: Internet