Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Letní recepty

Publikováno: 3.08.12
Počet zobrazení: 1658
Autorka článku: Marcela Nováková
Nemáte v letních vedrech chuť na hutnou „českou kuchyni“? Nevadí, inspirujte se v lehkých přímořských jídlech, jsou rychlá, svěží a rodina si bude určitě libovat.

Tzatziky (6 osob)

známá pochoutka z Řecka

3 velké, nahrubo nastrouhané okurky

500 g hustého bílého jogurtu

3 prolisované stroužky česneku

1 ČL sekaného kopru

1 PL olivového oleje

sůl, podle chuti čerstvě umletý pepř

2 řecké (arabské) chleby + 2 PL olivového olejePostup:

Nastrouhanou okurku vyždímejte přes plátýnko ( nebo aspoň přeceďte) a dejte do mísy. Přidejte jogurt, česnek, kopr a olej. Dobře promíchejte a okořeňte podle chuti. Mísu přikryjte alobalem a dejte asi na 2 hodiny do chladničky.

Podávejte s bílým pečivem .

Caprese – rajčata s mozzarellou a bazalkou

(2 porce)

4 hrudky mozzarelly (po 125 g)

1 stroužek česneku

1 svazek bazalky

600 g keříkových rajčat

(zralých a voňavých)

6 PL olivového oleje

(extra virgine nebo native)

sůl, čerstvě namletý pepř

1/2 citronu

Postup:

Mozzarellu dejte okapat a rozkrojte na čtyři plátky. Bazalku omyjte, dejte okapat a otrhejte z ní lístky. Rajčata omyjte a osušte. Odstraňte z nich zelenou stopku a pokrájejte je na tenké plátky.

Poskládejte je na talíř, rajčata střídejte s plátky mozzarelly. Mezi plátky zasuňte lístky bazalky. Smíchejte olivový olej se šťávou z citronu, s prolisovaným česnekem a se špetkou soli. Marinádou pokapejte mozzarellu a rajčata.

Pokrm posypte hrubě namletým pepřem a ozdobte zbývajícími plátky bazalky.

Rostbífové bagety

(8 kousků)

4malé bagety

8 PL majonézy

1 ledový salát

24 plátků rostbífu (lze koupit)

24 koleček rajčat

hrubě mletý pepř, sůl

balíček řeřichy

Postup:
Bagety podélně rozřízněte, nasucho opečte a potřete majonézou. Hlávkový salát očistěte, opláchněte, dejte okapat a nakrájejte na nudličky. Bagetu potřete majonézou, na ni položte salát. Na zelenou vrstvu upravte tři přeložené plátky rostbífu a 3 kolečka rajčat. Opepřete, rajčata posolte a posypte řeřichou.

Místo řeřichy můžete použít nakládanou kyselou okurku.

Plněná rajčata

(24 kousků)

24 menších zralých rajčat

300 g krémového kozího sýru (např. Mikeš)

1 svazek bazalkyDresink:

4 PL světlého octu balsamico

sůl

čerstvě mletý pepř

2 šalotky

2 stroužky česneku

5 PL olivového oleje

Postup:

Rajčata opláchněte, zbavte stonků, osušte. Vrchní třetinu odkrojte, lžičkou opatrně vyjměte dužinu. Odkrojená rajčata najemno pokrájejte, přidejte do dresinku. Kozí sýr pokrájejte na kostičky a naplňte do rajčat.

Dresink:

Ocet, sůl a pepř smíchejte. Šalotku a česnek oloupejte, najemno nakrájejte, přidejte k octu a vmíchejte olej. Dresinkem zakapejte plněná rajčata. Do zbytku vmíchejte pokrájená rajčata. Směs lžící rozprostřete na tác, na ni rozložte rajčata a ozdobte lístky bazalky a podávejte s bílým chlebem nebo francouzskou vekou.

Autor: Marcela Nováková, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: