Dnes je 19.09.2024, Svátek má Zita, zítra Oleg

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Zeptejte se …

Publikováno: 1.08.12
Počet zobrazení: 1218
Autor: Josef Černý
ZMĚNA VE ZNAČENÍ PEČIVA V OBCHODECH – AKTUÁLNĚ DNES.
Od 1.8. 2012 platí nová vyhláška o označování pečiva. Ta se týká především marketů, které mají vlastní pekárnu, lépe řečeno dopékárnu.

V marketech se můžeme totiž setkat (aniž to mnoho kupujících dosud tušilo) vlastně s trojím druhem na první pohled stejného pečiva a sice s tím opravdu čerstvě upečeným, které je ovšem dovezeno z jiné pekárny, druhá možnost je pečivo, které bylo přivezeno jako zmrazený polotovar a v marketu bylo rozmrazeno a upečeno a konečně takové, které bylo do marketu dovezené již upečené a tady bylo pouze rozmrazeno.

Ono na první pohled vypadá lákavěji, protože je ještě teplé a voňavé, nevýhodou je ovšem je, že rychleji ztvrdne. No a v čem vlastně spočívá ta nová vyhláška, když tomu tak bylo dosud?

Dosud mohly být jednotlivé druhy na regálech pomíchány, od 1.8. musí být jasně a viditelně označeny o jaké pečivo se jedná, aby spotřebitel věděl, co kupuje. Vyhláška, se kterou přišlo ministerstvo zemědělství, se však prodejcům příliš nezamlouvá, protože nebudou moci nově používat slova čerstvý pro pekařské výrobky, které prošly zmrazením. Týká se to nebaleného chleba, pečiva i zákusků a dortů.

Naopak o pobytu v mrazicím boxu musí prodejci spotřebitele povinně informovat označením „rozmrazeno“ nebo „ze zmrazeného polotovaru“ .

Zákaz používání slova čerstvý pro rozmrazené pečivo má svůj význam, protože rozdílně připravované typy výrobků se totiž liší jak svými vlastnostmi, tak také svým složením. Proto, aby mohlo být pečivo zmrazeno a opět tepelně regenerováno, musí těsto obsahovat řadu pomocných látek, jako jsou enzymy, emulgátory, stabilizátory a kypřidla.

Autor: Josef Černý; problemsreklamaci@seznam.cz, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 1 komentář (0 komentářů čeká na schválení)

04.08.2012 08:59  Jaroslav

Znamená to tedy, že pečivo z "rozmrazeného základu " je ze zdravotního hlediska horší, protože obsahuje více "umělých chemických přísad " než to pečivo, kde není uvedeno ze zmraženého polotovaru ? Děkuji za odpověď.

Zanechte komentář: