Poslední diskuse
Zdraví
Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...Práce
Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...Co se kde děje
Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...Sůl může zabíjet. Zastavte ji!
Zdroj: FOCUS AGENCY Nadměrné množství soli ve stravě vede ke zvyšování krevního tlaku a k zadržování vody v těle. Na pozoru by se měli mít především ti, kteří mají vysoký krevní tlak a celkově zvýšené riziko srdečně-cévních onemocnění. |
Pro dospělé je podle Světové zdravotnické organizace doporučená denní dávka soli 3 – 5 gramů, průměrná spotřeba je však v České republice přes 12 gramů. Kávová lžička soli obsahuje cca 8 g soli, což představuje 160 % denního maximálního doporučeného příjmu! Přestože je sůl důležitým zdrojem sodíku, chlóru a jódu, není radno si zahrávat s jejím zvýšeným příjmem. Co vám hrozí?
Tichý zabiják se plíží
Vysoký krevní tlak je dnes běžné onemocnění. Pacienta však nebolí, a proto je jeho odhalení náhodné a léčba často velmi složitá. Když se člověk necítí nemocný, vůle například ke změně stravy je minimální. Máte-li krevní tlak vyšší než 140/90, pak buďte na pozoru. Pokud se cítíte byť jen trochu neobvykle, navštivte lékaře. Mezi lidmi nad 60 let totiž trpí zvýšeným krevním tlakem polovina mužů a až 60 % žen.
Sůl může mít na svědomí i řídnutí kostí
Nejčastější nemoci, k jejichž rozvoji přispívá i sůl, jsou infarkt nebo mrtvice. „Vysoký příjem soli je spojen s jeho větším vylučováním močí, a to včetně vápníku. Zejména pak u žen po menopauze může být urychlen proces odbourávání kosti, čímž se zvyšuje riziko vzniku osteoporózy,“ varuje před dalšími riziky Dr. Karolína Hlavatá ze společnosti Vím, co jím a piju.
Jak se rychle orientovat
Nerozumíte-li informacím na obalech potravin, můžete množství soli ve stravě hlídat spolu s logem Vím, co jím. V Česku se jedná o jediné logo, které se věnuje právě výživovému složení potravin. Nezávislá laboratorní analýza hlídá podíl některých tuků, přidaného cukru a samozřejmě i množství soli. Přísnými kritérii prošla zatím zhruba stovka výrobků. Mezi nimi například některé sýry, šunky, těstoviny, polévky, margaríny. Že sůl přijímáme v základních potravinách, dokazuje i fakt, že hodnocením pro udělení loga projde s ohledem na sůl jen málokteré pečivo.
Držte sůl na uzděSodík můžete ve stravě nahradit například draslíkem, který oproti soli působí příznivě. Najdete ho v ovoci nebo zelenině. Pozor si také dávejte na potraviny, které jsou na sůl bohaté. Různé oříšky, sýry, uzeniny, některé pečivo. Relativně velké množství sodíku obsahují i některé minerální vody.
Foto a zdroj: FOCUS-AGENCY