Dnes je 20.09.2024, Svátek má Oleg, zítra Matouš

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Život 90 – výzva

Publikováno: 28.10.12
Počet zobrazení: 1871
  Autor článku: Jan Lorman
MOTTO: I staří mají právo na důstojný život.

Jmenuji se Jan Lorman a jsem ředitelem humanitární organizace Život 90, kterou jsme založili před dvaadvaceti lety. Pomáháme seniorům aktivně žít v jejich vlastním domově tak dlouho, jak je to jen možné, a snažíme se působit na společnost tak, aby se za své stáří nikdo nemusel stydět.

Tísňová péče – zachraňuje zdraví a životy
Vážená paní, vážený pane,, představte si, že je Vám 77 let, žijete v bytě po rodičích, nemáte příbuzné, máte nemocné srdce, špatně vidíte kvůli šedému zákalu. K těmto zdravotním problémům se v poslední době přidaly otoky nohou, které snižují Vaši schopnost se pohybovat … Toto je příběh paní Mileny.
Víme, jaká rizika paní Milenu ohrožují na zdraví životě. Jsou to především angina pectoris a časté pády. V takových situacích potřebuje mít v dosahu rychlou pomoc. I kdyby náhodou měla telefon po ruce, ve stresu nedokáže vytočit správné číslo.

Pokud by měla náramek s tísňovým tlačítkem, stačí ho zmáčknout a chytré zařízení ji spojí s dispečinkem sociální služby tísňové péče automaticky. Pracovník na dispečinku má k dispozici sociálně-zdravotní dokumentaci paní Mileny potřebné k organizaci a zajištění záchranné akce a poskytnutí neodkladné pomoci.
Domácí zařízení tísňové péče stojí 15 500 Kč. ŽIVOT 90 prostřednictvím dispečinku tísňové péče hlídá zdraví a životy více než 1200 starších lidí. Na nákup nových stanic můžeme použít jen omezené prostředky z darů fyzických či právnických osob, nebo pořádaných sbírek. Stále nedokážeme uspokojit poptávku, která představuje v současné chvíli 21 potřebných seniorů.
Měsíční provoz této pro jednoho uživatele služby stojí 900 Kč, z toho paní Milena nebo jakýkoli jiný uživatel platí 400 Kč.

Senior telefon 800 157 157– bezplatná anonymní telefonická krizová pomoc 24 hodin denně – linka důvěry pro seniory
Pětasedmdesátiletá Marie popisuje velmi konfliktní soužití se synem, který se k ní po rozvodu nastěhoval. Syn ztratil práci a několik let nepracuje, dlouhodobě je závislý na alkoholu.
Klientka hradí veškerý nájem v bytě a ještě přispívá synovi na jídlo a oblečení. Syn Marii nadává a vyhrožuje násilím. V minulosti Marii uhodil. V poslední době se hádky se synem stupňují. Marie má strach, že jí syn fyzicky napadne, zároveň cítí pocity viny a studu. Marie neví kde vyhledat pomoc, zároveň má strach ze zhoršení situace.

V takové situaci bývá velkou pomocí obrátit se na Senior telefon, kde může bezpečně sdílet své emoce.
V rámci pomoci je poskytnuto na Senior telefonu sociální poradenství. Marie se může dozvědět o institutu vykázání, kdy může v situaci ohrožení zavolat policii, která násilného syna vykáže na deset dnů z bytu s možností prodloužení až na jeden rok.

Jedna hodina nepřetržitého provozu linky důvěry Senior telefon (800 157 157), na kterou volá kolem 12 000 seniorů ročně, stojí 496 Kč.

Pobytové a rehabilitační centrum pro seniory – možnost krátkodobých pobytů v centru Prahy

Žena, 84 let, onemocnění: Parkinsonova nemoc
Uživatelka žije v domácím prostředí, ve městském rodinném domě. Pobírá příspěvek na péči. Pečují o ni dcera, pečovatelská a domácí ošetřovatelská služba.
Odlehčovací službu Života90 využívá z důvodu hospitalizace dcery. Uživatelka pobývá v odlehčovacím pobytovém a rehabilitačním centru do doby než se dcera uzdraví a dále bude moci pečovat o svoji matku.
Náklady na jednu hodinu pobytu a péče uživatele, který je klientem odlehčovacího pobytového a rehabilitačního centra, jsou 280,-Kč. Uživatelé hradí v průměru okolo 15 000,- Kč měsíčně. Potřebná hodinová dotace je 280,- Kč na jednu hodinu pobytu a péče o uživatele.

Vážená paní, vážený pane, prosíme Vás o podporu našich služeb Tísňová péče Areíon, Senior telefon nebo Odlehčovací pobytové a rehabilitační centrum. Uvažte prosím, zda byste mohla přispět jakoukoliv částkou, která pomůže potřebným lidem.

Číslo účtu je: 1937604369/0800, v. s. 101881.

Nebo můžete použít on-line servis (viz obrázek pod podpisem), který najdete na našich webových stránkách www.zivot90.cz. K poskytnutí daru nebudete potřebovat více než 1 minutu.

Děkuji Vám za dar v jakékoliv výši.

Mgr. Jan Lorman
ředitel a předseda Života 90

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: