Dnes je 20.09.2024, Svátek má Oleg, zítra Matouš

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Senioři v domovech trpí hlady a dostávají tlumící léky

Publikováno: 1.11.12
Počet zobrazení: 1394
  Domovy určené pro pobyt nemocných seniorů V Líchovech na Příbramsku a v Jevišovce na Břeclavsku poskytují neodbornou péči. Klienti mohou trpět podvýživou, proleženiny jim ošetřují laici a nemají dostatečně zajištěnou lékařskou péči, zjistili pracovníci Kanceláře veřejného ochránce práv.

Výsledky jejich prověřování dnes zveřejnil ombudsman. Oba domovy se proti výtkám obmudsmana ohradily a jejich zástupci zvažují podání stížnosti nebo trestního oznámení.

Domov důstojného stáří Harmony v Líchovech nemá registraci pro poskytování sociálních ani zdravotnických služeb. V době návštěvy pracovníků ombudsmana bylo v zařízení 18 seniorů, většina z nich trpěla demencí. Podle zprávy je ošetřovali laici bez odborného dohledu, vedoucí jim někdy svévolně podával medikamenty, například tišící léky. „Odhalili jsme tam velká rizika pro důstojnost, zdraví a život klientů,“ řekla Marie Lukasová z kanceláře ombudsmana.

Podle ředitele domova Martina Maťhy je polovina personálu zdravotnicky proškolená. „Zprávu ombudsmana beru jako útok na zařízení našeho typu. My poskytujeme náhradu rodinné péče a máme od příbuzných klientů spoustu děkovných dopisů,“ řekl Maťha. Kontroly v jeho zařízení provádějí i jiné orgány, podle něj nemělo nikdy vážnější problém.

Více si můžete přečíst ZDE.

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: