Dnes je 08.09.2024, Svátek má Mariana, zítra Daniela

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Senioři, dávejte pozor na užívání léků v noci.

Publikováno: 28.12.12
Počet zobrazení: 2321
  Autorka článku: Vlasta Otychová
Kdykoli se dostanete do situace, že musíte brát v noci nějaký lék, třeba proto, že vás bolí hlava nebo břicho, nemůžete spát nebo je vám nevolno, v první řadě je nutno dodržovat pravidlo DOSTATEK SVĚTLA.

Je to prostě – bojíte se rozsvítit proto, abyste nerušili spoluspáče, abyste se příliš neprobudili, ale musíte bý dost vzhůru, abyste vzali správný lék a správnou dávku.

Dalším nebezpečím nočního braní léku muže být to, že si spletete čas, pokud máte digitální budík, snadno si můžete splést 12:00 nebo 02:00.

Pokud lék dobře neznáte a chcete si přečíst pokyny na krabičce nebo příbalovém letáku, při slabém světle nebo bez brýlí se vám to nemusí povést tak dobře, jak by bylo potřeba. A v neposlední řadě můžete zapomenout, že jste v noci nebo nad ránem lék vzal a ráno ho vezmete znovu.

Pokud jste na cestách, může být problém ještě větší. Nejste v domácím prostředí, máte potíž najít vypínač nebo jen máte léky umístěny jinak, než jste zvyklí.
Pokud berete léky v tekuté formě, stává se, že v noci nemáte po ruce ani odměrku, ani lžíci, takže si jen tak „loknete“. Netřeba podotýkat, že v takovém případě bude asi váš odhad množství hodně zavádějící.

Jaká opatření zvolit, aby výše uvedené situace nenastaly?

Pořiďte si kontejner (dávkovače) na léky.

Dávejte léky stále na stejné místo a mějte je vždy správně označeny. V případě poškozeného štítku si lék vždy znovu popište a pokud vyhodíte krabičku s informací, jak se lék bere, nalepte si štítek přímo na skleničku nebo platíčko s léky.

V případě tekutých léků mějte vždy po ruce odměrku na léky nebo lžíci, což platí i na sirup proti kašli.

Na cesty si k němu přibalte malou plastovou lžičku, jen tak vás nebude svádět pít tekutinu z uzáfvěru nebo přímo z lahvičky.

Autor: Vlasta Otychová, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: