Dnes je 18.10.2024, Svátek má Lukáš, zítra Michaela

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Zeptejte se …

Publikováno: 12.12.12
Počet zobrazení: 1053
  Autor: Josef Černý
PROBLÉM S LCD TELEVIZÍ.
Rád bych Vás požádal o radu. Koupil jsem si malou LCD televizi. Po několika hodinách užívání jsem si všiml, že na okraji obrazovky nezobrazuje jeden bod a svítí bíle. Odnesl jsem TV k do prodejny a chtěl jsem ji vyměnit nebo vrátit peníze. Prodavač říkal, že je to na okraji obrazu a není to v zorném poli, že mi to neuznají. Mě to, ale při sledování Tv ruší hlavně v noci. Můžu se proti tomu nějak bránit. Vždyť oni už mi to poškozené prodali a já jim to odnes cca do týdne a peníze mi vrátit nechtějí.

Odpověď:

U LCD obrazovek je určitý počet nesvítících bodů (pixelů) povolen, otázkou je jejich počet a umístění, na toto existuje zcela přesná norma. Takže doporučuji se obrátit na soudního znalce, který umístění nesvítícího bodu posoudí a v případě, že podle normy bude v zorném poli, potvrdí Vám tuto skutečnost znaleckým posudkem. Ten musíte nejprve uhradit, ovšem pokud vyzní ve Váš prospěch a reklamace bude následně uznána, máte nárok na jeho proplacení od prodejce na základě § 598 Občanského zákoníku. 

Seznam znalců najdete na „www.justice.cz“ nebo u kteréhokoliv soudu.  Se znaleckým posudkem máte velkou šanci na úspěch. Naopak prodávající riskuje, že místo pouhé částky za zboží bude muset platit třeba i podstatně více.

Doporučuji proto s tímto záměrem i jeho důsledky seznámit prodejce předem. Je možné, že po oznámení, že bude nucen zaplatit minimálně 1.000,- Kč za znalecký posudek plus další náklady jako cestovné, poštovné atd., své rozhodnutí ještě přehodnotí, ale pokud ne, musíte znalce opravdu vyhledat. Kladný posudek Vám ale nezajistí automatické uznání reklamace ze strany prodejce. Může se stát, že ho, prodejce odmítne a pak je vaší jedinou šancí obrátit se na soud, případně se můžete  ještě pokusit o mimosoudní řešení sporu.

Autor: Josef Černý; problemsreklamaci@seznam.cz, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: