Dnes je 20.09.2024, Svátek má Oleg, zítra Matouš

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

A po Novém roce už budeme vyhlížet jaro

Publikováno: 15.01.13
Počet zobrazení: 934
  Autorka článku: JUDr. Irena Novotná
Leden je krásný měsíc … i když se to nezdá. Je sice chladný, občas i počasí, že by psa nevyhnal, ale na obloze se dějí divy … vždyť je prvním krůčkem k jaru …
.
 

Leden je náhodou krásný měsíc

A víte čím? Těmi kouzly, která se dějí na obloze i v přírodě. Jdete po lesoparku, nad vámi se klene obloha ozdobená tolika barvami, že by ji namalovat jen velký umělec. A nejlepší je ta fialová, která přechází do šarlatu. A pak, když ráno vyjde sluníčko, tak se jen tak usměje a už se na zdech domů tvoří podivuhodná stínohra. A pak jdete po lesní či luční nebo polní cestě, třeba se psem, a můžete se dívat kolem sebe, jak na sněhové pokrývce je plno stop zvířátek, které přebíhaly z jednoho háje do druhého. V lednu bývá krásné světlo, takové svěží a čisté jako z neónu. Stejně tak, jak se těším na červen, tak se těším na leden. Kvůli kouzlu přírody a ticha, které sem tam naruší ptáci.

Silvestr byl kolektivní událostí

Vzpomněla jsem si na každoroční podnikové oslavy! Na stolech nechyběly chlebíčky, jednohubky, cukroví od vánoc, pomazánky z domu, nakrájené rohlíky na kolečka, sýry a domácí klobásky. A víno, nějaká ta kořalka, pivo a pan ředitel, který nejdříve pronesl projev a pak si sedl mezi lid. A zábava mohla začít. Většinou jsem se po projevu vytratila. Ale dnes, když jsou všichni „jen tak pro sebe“ a většinou rozhádaní, znechucení a otrávení, se tyto kolektivní radovánky spíš neodehrávají. A člověk si říká – je to dobře nebo není? I když se něco občas organizuje, ale mimo podnik. Dříve lidé, ať to bylo správné nebo nebylo, navazovali na pracovištích přátelství, jeho kvality, trvání a účel, nechť si vyhodnotí sami. Ale určitě, každému z odstupu času tyto vzpomínky vytanou na mysli a začnou porovnávat se závěrem:“Jó, stojí to dnes za houby.“ V tom kolektivu si připadali platní, motivovalo je to v udržování vzhledu a oblečení, k přemýšlení o vztahu k lidem. A odchod z práce, ať je z jakékoliv příčiny, nenese mnohý člověk dobře.

… od půlnoci do rána

A dlouhou dobu ještě ho přepadají vzpomínky na kolegy, na plnění úkolů a na společné večírky, zvláště, když sedí sám u televize a čeká na půlnoc, aby si připil na Nový rok – třeba sám se sebou, pak televizi vypnul a zkoušel usnout. Co bude zítra? Nový rok. Jestlipak si na mne někdo vzpomene? Bože, jak ty roky letí. A co z toho mám! Lidé už oželeli i to, že si na ně nikdo nevzpomene s popřáním zdraví a štěstí do Nového roku. Na co? Pošta je drahá, každý má tolik starostí, že posílat nějaká přáníčka je jen starost navíc! A tak jde k oknu a dívá se na temnou oblohu. Do svítání je ještě hodně času. Tolik času, aby si postavil na kávu, pustil si potichu nějakou hudbu a vypustil z hlasy to „přemejšlení“ o tom co bylo, je a bude.

… začíná leden

A svítá. Víte, že je to nejhezčí čas? Udělat si ráno další kávičku s mlékem, pustit si rádio, osprchnout se, obléci a pokud to počasí dovolí, tak vyrazit si na procházku. Vyčistit si hlavu. I když v tom nitru je ještě něco rozmělněného zahořklého. A tak začal příběh jednoho člověka, který se nejen osprchoval, ale také oholil, poplácal si tváře vodou po holení a vzal s sebou psa na procházku. Vzal to postranními ulicemi, do parku, kde se zrovna v tu chvíli, v tu hodinu, procházela jedna paní, také se psem. A ten pán svého psa pustil z vodítka, aby se proběhl. Zamířil si to zrovna k paničce, která se ho snažila odehnat, protože Lucinka, její pejsek, se bála.

„Pane, odveďte toho psa,“ křičela a snažila se Lucinku vzít do náruče. Běžel tam, chytil svého psa, vynadal mu a připojil mu vodítko. Když se narovnal, propadl se do pohledu té dámy, která se usmívala. Vůbec se nezlobila. Nevěděl co říci, tak jen zakoktal své jméno a omámil ho její parfém. Pořád se usmívala. Hledal, co by udělal užitečného, aby si tu chvíli podržel, pro sebe. A tak jí pochválil pejska. Šli spou po zledovatělé, škvárou posypané cestě až na konec parku.

„Co kdybychom si dali kávu?“ zeptal se a ukázal na kavárničku, naproti, přes silnici. Souhlasila, protože bylo dost chladno a také se ji nechtělo odejít. Povídali si, popíjeli kávu se štamprličkou griotky. Na stole byla vázička s umělým kvítkem.

„Ale vypadá jako opravdová kytka,“ řekl, když viděl, že se její ruka blíží k váze a konečky jejich prstů se setkaly.

… tak zítra zase tady, ve dvě …

to navrhnul on. Usmála se a ruku neodtáhla …

To je pravdivý příběh. I to se může stát, aniž to člověk tuší. A v každém věku, protože nedobře je člověku samotnému. A tak, všem, kteří mají náběh na úzkost, strach ze samoty, když se všichni radují, kterým nepřistála pozvánka na silvestrovskou zábavu z podniku, nebo od přátel přeji, aby si z toho nic nedělali. Určitě čekají další a další překvapení, kterých se nenadáli. I v tom zdánlivě nehostinném, smutném a chladném měsíci lednu. I on má připraveny své dary…

Autor: JUDr. Irena Novotná, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: