Dnes je 20.09.2024, Svátek má Oleg, zítra Matouš

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Jak vycházet s mladší generací 2

Publikováno: 17.01.13
Počet zobrazení: 1380
  Autor článku: Zdeněk Vohradník
KDO MÁ KOHO POSLOUCHAT.
Tak jako v minulosti existují i dnes spory mezi generacemi o to, kdo by měl mít větší vliv při rozhodování. Vyskytuje se to jak v rodinách, tak i na celostátní úrovni.
 

Stáří je normální etapou života

„Naši senioři mají mylnou představu, že by je ostatní měli poslouchat a že jsou ti nejmoudřejší, …“ řekla v jednom rozhovoru známá geriatrička MUDr. Iva Homerová. Ta je mj. ředitelkou Gerontologického centra, takže má v tomto směru dost praktických poznatků. Dále dodala: „Takže, říkáme-li, že stáří je normální etapou života, musíme připustit, že se starší lidé musí chovat normálně jako ostatní.“*/

*/ zveřejněno v časopise Respekt č. 23/2012.

Aby nedošlo k nedorozumění – paní doktorka je v uváděném rozhovoru i v celé své činnosti na straně starších lidí. Nicméně když je to potřeba, použije i kritická slova do našich řad. Podrobněji viz http://vohradnik.webnode.cz/news/skarohlidove-umiraji-drive/

Lekce seniorů vládě

Senioři však nemusí trpět pocitem méněcennosti. Jejich počet se v ČR již blíží 2,5 mil. osob. Pro srovnání: voleb v r. 2012 se zúčastnilo jen 2,8 mil. občanů. Pro každou politickou stranu jsme významnou skupinou voličů, kterou nelze přehlížet. Jsem přesvědčen o tom, že výsledky voleb 2012 do krajských zastupitelstev byly mj. lekcí seniorů vládě za to, že omezila růst důchodů podle inflace.

V rodině musí poslouchat děti?

My však nebudeme řešit celostátní problémy. Zůstaneme na úrovni rodiny. Odpověď na otázku, kdo má koho poslouchat, je v rodině zdánlivě prostá. Poslouchat mají děti.

Z vlastních zkušeností však víme, že to není tak jednoduché. V předškolním věku děti ještě většinou poslouchají. Záleží na autoritě rodičů a povaze dítěte. Postupně se však stále více prosazuje osobnost mladého člověka.

Kdy jsou děti dospělé?

Podle zákona se stávají děti dospělými, tj. nabývají plné způsobilosti k právním úkonům, v 18 letech. Prakticky však děti musí brát v úvahu názor rodičů do doby, kdy jsou na nich finančně závislé.

Do výchovy vnoučat se často zapojují i prarodiče a to z obou stran. Při výchově dětí však nemůže jít o mezigenerační soupeření. Rozumní prarodiče musí respektovat zodpovědnost rodičů při výchově. Těžko se však zabrání tomu, abychom oblíbeným vnoučatům nenadržovali i v jejich dospělosti.

 

Příští článek se jmenuje: TECHNIKA USNADŇUJE KOMUNIKACI, I. část

Autor: Zdeněk Vohradník. Foto: J. Vohradníková

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: