Dnes je 20.09.2024, Svátek má Oleg, zítra Matouš

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Jak vycházet s mladší generací 4

Publikováno: 31.01.13
Počet zobrazení: 1621
  Autor článku: Zdeněk Vohradník
TECHNIKA USNADŇUJE KOMUNIKACI II. část.
V I. části jsem probral používání mobilních telefonů, mailovaní a hovory na Skype. Dnes bude pokračovat písemná konverzace na SKYPE.
 

Pomocí Skype lze také posílat zdarma a rychle písemné zprávy a písemně konverzovat. Ve spodní části formuláře je pro to kolonka „Zde napište zprávu pro …“. Psaní zprávy je obdobné jako u mailů. Má to však své výhody.

Konverzace na Skype je proti emailům rychlejší. Používám ji např. tehdy, když se chci na něco zeptat partnera, který je právě u počítače, ale v zaměstnání, takže nemůže soukromě mluvit. Napíši dotaz, on odpoví, až bude mít čas, já pak požádám o vysvětlení atd. Pokud to nepoužíváte, zkuste to.

Při písemné komunikaci s mladšími generacemi pomocí mobilů, mailů nebo Skype si musíme zvyknou na jejich styl psaní. Nepoužívají žádné zdvořilostní fráze, často ani oslovení, používají různé zkratky nebo smily ☺ a často odpoví jen OK. Hlavně však že reagují.

Facebook není jen pro mládež

Poslední z možností jak se zejména o našich vnoučatech něco dozvědět je Facebook (feisbuk). Stručně řečeno, je to rozsáhlý webový systém sloužící mj. ke sdružování a ke komunikaci mezi účastníky. Účastníků je na celém světě již víc než miliarda.

Na Facebooku je potřeba se, podobně jako u SKYPE, zaregistrovat. Navíc je potřeba získat „přítele“ se kterým chceme komunikovat. Před dvěma léty jsem o to požádal naše vnučky. Udělal jsem to jen proto, abych zjistil o co na Facebooku vůbec jde.

Zjistil jsem při tom, jak a o čem se dnešní mladí lidé baví. Nic nového – tak jak je známe. Posílají si heslovitě informace a hodně různých fotek a klipů. Já a možná i další senioři však k tomu nepotřebujeme mít desítky dalších účastníků. Proto facebook ke komunikaci příliš nepoužívám. Jen k drobným poznámkám.

Děda je Facebooku

Přesto jsem byl překvapen, že moje umístění v síti vzbudilo pozornost vnoučat. Dokonce se asi o tom zmínily mezi svými přáteli, takže mně jejich dvě kamarádky požádaly o připojení. Docela jsem tím byl potěšen.

Facebook dnes využívá k propagačním účelům také mnoho různých firem a institucí. Napojil jsem se např. na firmu, která mi poskytuje webové stránky, na bývalého zaměstnavatele, sportovní klub mého vnuka, portál Třetí věk a jiné instituce. Tím mám zajištěn neustálý přehled o tom co se tam děje, o jejich novinkách apod.

Podrobně a poměrně srozumitelně je popsáno používaní Facebooku v encyklopedii Wikipedie na http://cs.wikipedia.org/wiki/Facebook 

Příští článek se jmenuje: KONTAKTY POMOCÍ FOTEK

Autor: Zdeněk Vohradník. Foto: J. Vohradníková

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: