Dnes je 08.09.2024, Svátek má Mariana, zítra Daniela

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Na běžky není nikdy pozdě

Publikováno: 21.01.13
Počet zobrazení: 10606
  Autor: Lukáš Princ
Běžecké lyžování je sportem, se kterým lze začít v každém věku, nebo se k němu v každém věku vrátit. Ve věku důchodovém už sice nepůjde o žádné závodění, ale i pohodová turistika na běžkách vám dokáže přinést spousta krásných zážitků uprostřed zimní přírody. A navíc uděláte něco pro své zdraví.

Možná se bojíte, že běžecké lyžování je sport příliš namáhavý a někteří z vás přitom s nelibostí vzpomínají na své dávné zážitky z běžek – na těžké, vodou nasáklé dřevěné lyže, které odmítaly jet, na promočené a tvrdé kožené boty, v nichž byl každý odraz utrpením, nebo na vázání, které špatně drželo nohu a při každém došlapu vám z něj pata sjela z lyže do sněhu.

Vězte, že pokud se rozhodnete na běžky vyrazit nyní, nic podobného vás už nečeká. Moderní vybavení naopak zaručuje pohodlí a příjemný lyžařský zážitek. Pojďme se podívat, co je dnes na běžky k mání.

Lehké a ovladatelné lyže

Běžecké lyže dnes mají odlehčená dřevěná nebo kompozitová jádra a jsou díky tomu velmi lehké. Pár lyží může vážit i méně než 1 400 gramů. Moderní běžky rozhodně nenasáknou vodu a svou nízkou hmotnost si udržují za všech podmínek. Lehké lyže se také mnohem snáze ovládají.

Rekreační běžky se vyrábějí o něco širší, takže poskytují dostatek stability i začátečníkům a technicky méně zdatným lyžařům.

Mazání je dnes hračkou

Pokud se nechcete trápit s mazáním, můžete si pořídit běžky, které mají na skluznici v oblasti mazací komory vyřezané šupiny. Ty slouží jako protismyk, takže lyže díky nim nepodkluzují vzad.

Ani mazání skluzných vosků již není žádnou vědou. Dnes již není třeba sledovat teplotu vzduchu a sněhu, stačí použít univerzální skluzný vosk ve spreji a lyže máte snadno a během chvilky připraveny na jízdu. Trošku těžší je to s vosky na stoupání, kde už teploty a typ sněhu musíte sledovat, ale i to se na rekreační úrovni dá zvládnout po pár vyjížďkách.

Boty jako bačkůrky

Moderní boty na běžky jsou díky moderním syntetickým materiálům měkké, poddajné, dobře zateplené a nepromokavé. Budete připadat jako v bačkůrkách. Stačím si jen vybrat správnou velikost.

Lehké a komfortní hůlky

K celkové pohodě na běžkách přispívají i moderní běžecké hole. Vybrat si můžete buď pevnější hliníkové, nebo lehčí, ale křehčí a také dražší hole kompozitové.

Lepší hole mají příjemné korkové madlo a asymetrické poutko na pravou a levou ruku. Takové poutko výborně drží hůl na ruce ve správné pozici i při „vypouštění hole“ z dlaně.

Přejeme spoustu pěkných zážitků z hor a běžkování!

Autor: Lukáš Princ;http://www.skiservis.cz

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: