Dnes je 20.09.2024, Svátek má Oleg, zítra Matouš

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Odsunutí Němců podruhé?

Publikováno: 1.01.13
Počet zobrazení: 865
  Autorka článku: Tereza Navrátilová
Němečtí důchodci prý stále častěji dožívají v domovech pro seniory na východ od svých hranic, tedy i u nás, v České republice. Úspory pro ně nebo jejich příbuzné jsou určitě nemalé, o tom není sporu. I péče bude u nás určitě na vysoké úrovni.

Německá „marka“ nám byla vždy blízko a změna měny na euro asi tolik nezměnila. Stále je to pro naše ošetřovatelky a sociální pracovnice zajímavější měna než česká koruna.

 

Otázka je, zda to náhodou není „odsun Němců“ podruhé. Tam a zpět a tam a zpět. Nejspíš existují jedinci, kteří v Čechách kdysi vyrostli a na stará kolena se vrátí. Možná někteří i rádi. Nedovedu si sice představit, že by mě odněkud „vyhodili“ a já se pak ráda vrátila, ale stát se to může.

 

Spíš si ale myslím, že jejich „odsun“ moc dobrovolný nebude. Odsouváni jsou i do Asie a to už je přece jen trochu z ruky.  

 

Jak se asi musí cítit, vytrženi ze svého prostředí, daleko od svých příbuzných, přátel, známých lidí i míst. A co jazyková bariéra?

 

Naši důchodci mají nepoměrně méně peněz, německé důchody jsou na úplně jiné úrovni, a přesto je jim to málo?

 

V každém případě se jedná o generaci, která přežila válku a musela se vyrovnat se znovubudováním země, která byla hodně zničená.  Musela se vyrovnat s rozdělením Německa i s jejím znovusjednocením a s tím spojených obrovských nákladů. Je to generace, která už odsunem jednou přišla o domov – a ne všichni Němci byli špatní, to už z historie víme.

 

Slyšela jsem příběh odsunuté Němky, která se po letech vrátila a prosila nové majitele původně svého zabaveného domu, zda si může zahrát na „svůj“ klavír.

 

Bylo napácháno hodně křivd, které dávno pokryl prach zapomnění, ale proč k nim přidávat další? Ve jménu čeho? Tehdy to bylo ve jménu války, dnes je to ve jménu peněz. Peníze jsou modla, kterou lze obhájit skoro vše.

Snažme se tedy do nového roku 2013 méně navštěvovat „chrámy konzumu“ a více své seniory. Nezapomínejme na úsměv a když nám polezou na nervy, uvědomme si, že jednou na tom budeme stejně.
Možná spíš hůř. Lidí v produktivní generaci prudce ubývá a bude ubývat stále víc.

 http://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/288787-nemci-sve-duchodce-odsouvaji-na-vychod-levneji-dozivaji-i-v-cesku.html

Autor: Tereza Navrátilová, Foto: Ladislav Kubesa

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: