Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Jak šel čas s kuchyňskými pomocníky

Publikováno: 18.02.13
Počet zobrazení: 1843
  Zdroj: Michaela Škopková
Dnes jsou běžnou součástí našich kuchyní, takže jejich užitečnost vnímáme často jen okrajově. Mixujeme, krájíme či drtíme suroviny zcela samozřejmě a během chvilky. Dříve však musely hospodyňkám a kuchařům stačit jen nůž či struhadlo a vlastní ruce.

Historie moderních kuchyňských spotřebičů se začala psát zhruba před 150 lety. S masivním příchodem lidí do měst, změnou životního rytmu i díky novým technickým možnostem se začaly u movitějších rodin postupně prosazovat různé „zlepšováky“. Ty byly nejdříve mechanického charakteru, s rozvojem elektřiny se pak od počátku 20. století prosazoval nemanuální pohon.

 

Elektrika vítězí

V roce 1908 inženýr Herbert Johnson vymyslel elektrický stojící mixér, který byl v roce 1919 adaptován pro domácí potřebu. První ruční elektrický mixér byl pak vyvinut v roce 1922. Stále to ale byly přístroje s jednou či několika málo funkcemi. Postupně se začínají objevovat víceúčelové přístroje s různými nástavci, které umějí hospodyňkám ušetřit ještě více práce, času a sil.

 

Kuchyňský robot na scéně

Za vynálezce kuchyňského robota je uváděn prodejce francouzské cateringové společnosti Pierre Verdon, který během svých cest pozoroval, kolik času klientům zabere zpracování surovin. Jeho robot Coupe debutoval v roce 1960. Byl to rozměrný stroj s uplatněním pouze v komerčních kuchyních. Proto o 11 let později Verdon představil zmenšenou domácí verzi pod názvem Le Magi-Mix.

 

Multifunkční symfonie

Dnes jsou ty nejlepší kuchyňské roboty ještě dále. Integrovaly v sobě naprostou většinu jednotlivých užitečných pomocníků, jako jsou mixér, struhadlo, hnětač, kráječ nebo drtič.

 

V domácnostech se čím dál větší oblibě těší víceúčelové přístroje jako například Thermomix, které v sobě spojují nejen řadu menších kuchyňských spotřebičů, ale zároveň představují i samostatnou varnou jednotku. Nakrájené či rozmixované suroviny tak můžeme ve stejné nádobě hned i vařit a vykouzlit z nich základ pro lahodnou omáčku, zatímco na horních nástavcích mezitím připravíme  maso a přílohu. Úspora času, místa a energie tak získala zcela nový rozměr. Vaření s multifunkčními přístroji může být pro mnohé neznámá a mohou panovat obavy z neznalosti obsluhy přístroje. Pro tento případ jsou k dispozici zajímavé recepty na svetreceptu.cz, kde je kromě poměru a ingrediencí indikováno, jak jídlo připravit právě na takovémto přístroji.

Foto a zdroj: Michaela Škopková, FOCUS-AGENCY

 

 

Vaše komentáře

Celkem 1 komentář (0 komentářů čeká na schválení)

18.10.2013 15:05  Vlasta

Já jsem měla vždycky názor, že nemám "nafukovací" kuchyň a proto si nemůžu dovolit žádné roboty, ale přesto jsem měla všechny přístroje, jako mixér, šlehač, hrnec, pánev, váhu apod apod. Ono je ale rozdíl robot a robot. Když máte takový, co opravdu funguje, tak ho nemusíte vůbec uklízet.Nedávno jsem dostala od rodiny Thermomix, který mi nahradil většinu přístrojů. Sice jsem se zpočátku trochu prala s obsluhou, než jsem se to naučila, ale když jsme se sehráli, odměnil mě tím, že teď udělá většinu práce za mě a to i v teplé, i studené kuchyni.Pěkný den. Vlasta

Zanechte komentář: