Dnes je 20.09.2024, Svátek má Oleg, zítra Matouš

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Jak vycházet s mladší generací 6

Publikováno: 14.02.13
Počet zobrazení: 1538
  Autor článku: Zdeněk Vohradník
HOLKY NA VDÁVÁNÍ.
Máme jednoho vnuka a tři vnučky ve věku mezi 20 až 30 lety – čili „holky na vdávání“. Všechny mají přítele, ale svatby nikde. Nejsme však sami.
 

Svatba až po třicítce

Průměrný věk mužů při prvním sňatku byl v roce 2011 32 roků a u žen 30 let. Před deseti lety to bylo o 7 – 8 let méně. Z těchto a dalších důvodů se v České republice uskutečnilo v roce 2011 dle ČSÚ jen 45137 svateb, což byl nejnižší počet od roku 1918!

Co s tím? Z počátku se nám to nelíbilo. Ani označení přítel a přítelkyně, ale již jsme si zvykli. Já tzv. „přítelům“ říkám ženiši. Tento stav má však i své výhody. Ženiši se občas vymění a obejde se to bez rozvodu a komplikací s tím spojených. Ke všem se chováme jako ke kamarádům našich vnuček, navštěvují nás, mailujeme si atd.

Kdy bude čas na děti?

S manželkou jen přemýšlíme o tom, co se stane, až začnou vnučky uvažovat o potomcích. Budou mít naše pravnoučata rodiče s různým příjmením? Do třicítky je ještě čas. Z počátku jsme do toho chtěli mluvit, ale je to všeobecný směr i ve světě. Mimo manželství se v roce 2012 v ČR narodila víc jak polovina dětí!

Podle JUDr. D. Kovářové mj. šéfredaktorky Rodinných listů, je nyní normou matka, otec a dítě – jejich vztah neumíme ani pojmenovat. Ani zákon pro to nezná žádné označení. Je otázkou, kam takováto rodina spěje a jaké důsledky to bude mít pro celou společnost.

Ideálním věkem matky je prý 34 let

Jediní, kdo mají o ideálním věku ženy pro mateřství jasno, jsou prý američtí sociologové. Ti na základě několika studií došli k závěru, že ideálním věkem matky je 34 let. Za ideální jej považují proto, že právě v tomto životním období žena dosahuje nejlepší rovnováhy mezi zdravotním stavem, finančním a materiálním zabezpečením. Pro mladší ženy je nalézt tuto rovnováhu mnohem složitější. Píší to v magazínu http://www.uzdravim.cz/.

Češky stále víc přijímají mužský tvar příjmení

Jako by těchto komplikací v začínajících manželstvích nebylo dost, objevují se stále častěji snahy žen používat mužský tvar příjmení. Z počátku se mi to zdálo nepřirozené, ale možná, že je to jen otázka času. V televizi se dost často objevuje redaktorka Smetana a již si začínám zvykat.

Příští článek se jmenuje: ROZMAZLUJÍ PRARODIČE VNOUČATA?

Autor: Zdeněk Vohradník. Foto: J. Vohradníková

Vaše komentáře

Celkem 1 komentář (0 komentářů čeká na schválení)

19.02.2013 18:46  Jaroslav

A teď si představte, že ten ženich bude s Vaší vnučkou mít 2 děti a odejde-bez komplikací s rozvodem, jak píšete. Nepřeji Vám to, nepřeji to nikomu, ale nevymyslel jsem si to. Není to nic výjímečného a nevěřím, že jste to také již neviděl. Já si však nedovedu představit co by jste mu potom tomu Vašemu kamarádovi zameiloval.

Zanechte komentář: