Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Moje rodina – Kamarádství a lhaní

Publikováno: 11.02.13
Počet zobrazení: 1287
Autor článku: Irena Fuchsová
Tato povídka je z knihy Ireny Fuchsové, KDYŽ SE ŘEKNE FUCHSOVINY, vyšla v roce 2010 v nakladatelství Beskydy. Pokud se chcete o aktivitách této spisovatelky, která je zároveň nápovědou v pražském Činoherním klubu, dozvědět více, podívejte se na stránky uvedené na konci příspěvku.

O tom, že panu Fuchsovi lžu, by mohli vyprávět skoro ve všech knihovnách, kde jsem byla na besedě. Dávám k dobru mnoho příhod, týkajících se mého lhaní, ženy se ke mně přidávají se svými historkami a přítomní muži lapají po dechu. O tom, že nelžu, když na besedách říkám, že pan Fuchs moje knihy nečte, svědčí to, že tuto Fuchsovinu zařazuju jako první. Tak snad zase tak velká lhářka nejsem…
Jednou mě pan Fuchs odvezl na besedu do Třebíče, a pak se šel projít. Beseda začala a samozřejmě, že jsem se zase dostala na lhaní. A víte, jak to dopadlo? Paní knihovnice hlídala u vchodu, kdyby se pan Fuchs náhodou vrátil, a když v jednu chvíli bouchly hlavní dveře a já přestala mluvit, zavolala na mě, mluvte dál, to není on!

Nevidím na svém lhaní nic špatného, naopak, doporučuju lhát všem ženám, které zatím ještě nelžou. Lhaním se dostanete do ráje, věřte mi. A nejenom vy, dostane se tam i vaše drahá polovička.
Uvedu jeden příklad. Nedávno jsem brala z ledničky vajíčko, a protože je přihrádka na vajíčka, nevím proč, až úplně nahoře, vyklouzlo mi a rozpláclo se před ledničku na koberec.

Rychle jsem tu spoušť začala uklízet, a když už jsem koberec čistila, zabrala jsem větší kus, protože před ledničkou stepuje pan Fuchs s kámošem a na koberci to je znát.

Sotva jsem to dodělala, volal mi pan Fuchs, že je před Kolínem a přijede za chvíli na oběd a zeptal se, co dělá jeho kámoš, čímž myslel našeho drsnosrstého jezevčíka Athose.
„Pozvracel se před ledničkou,“ odpověděla jsem tak hbitě, až mě to samotnou překvapilo. „Žral v parku trávu a našel nějakou kost, musela jsem mu ji vzít…“
Pan Fuchs začal svého kámoše okamžitě litovat.
„Chudinka, a je mu už dobře?“
Uklidnila jsem ho, že kámoš je v pořádku a flek vyčištěný a pan Fuchs hovor spokojeně ukončil.
Ptáte se, proč jsem takhle lhala, když se ptal na svého kámoše? Protože dovedu předvídat, proto!
Představte si, že by pan Fuchs přišel domů, a protože doma chodí bez pantoflů, které pořád někde hledá, hned by zjistil, že je před ledničkou mokro. Kdybych řekla, že mi upadlo vajíčko na koberec, dovedete si, dámy, představit, CO by říkal? Dovedete.
Vy, pánové, vy si to představovat nemusíte, protože vy víte moc dobře, CO byste říkali!

Když za chvíli pan Fuchs přišel, hned ve dveřích se na Atíčka rozněžnil.
„Ty moje chudinko, tak ty jsi blinkal! A už je ti dobře?“ Pak se šel podívat na potencionální flek a spokojeně kámoše pohladil. „Aspoň baba uklidila koberec, viď?“
Když se najedl, šel do předsíně, a kámošovi hlásil, že teď jede s autem do garáže, a že ho s sebou nebere, a pět minut mu vysvětloval, proč ho nechá doma.
„Venku je horko, kluku! Ty už jsi starší pán! Zůstaň pěkně doma s babou, já hned přijdu!“
Pak bouchly dveře a já čekala, že za mnou Atík přiběhne, a bude chtít, abych ho vzala do náruče a ukázala mu z balkonu jeho kámoše, jak jde k autu, ale Atík nikde.
Šla jsem do předsíně, otevřela jsem dveře a vidím je na chodbě, jak OBA míří ven.
„Zlato, seš slaboch,“ zavolala jsem na pana Fuchse a ten po mně mávl pohrdavě rukou.
„Ty víš houby, co je to kamarádství!“
A ty zase víš houby o tom, co je to nevinné lhaní, pomyslela jsem si spokojeně a byla jsem v ráji a pan Fuchs také…

Autorka: Irena Fuchsová
http://www.kdyz.cz/
http://www.kdyz.cz/co-je-noveho
http://www.happyend4.me/10-otazek-pro/10-otazek-pro-irenu-fuchsovou.html
http://hledani.rozhlas.cz/?query=Irena+Fuchsov%C3%A1&offset=0
http://fuchsova.blog.idnes.cz/
http://www.stv.sk/online/archiv/posta-pre-teba/?date=2012-04-12

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: