Dnes je 20.09.2024, Svátek má Oleg, zítra Matouš

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Volby vyhrál Miloš Zeman … a zase jsme rozpolceni

Publikováno: 5.02.13
Počet zobrazení: 1060
  Autorka článku: JUDr. Irena Novotná
Ani v rodinách se lidé nedokáží shodnout, kdo je pro nás lepší. Zda pan Zeman nebo pan Schwarzenberg.

Ale možná, že ti hádající se dost dobře neberou v úvahu realitu, které v naší společnosti panuje: ať je to generační rozdíl, sociální rozdíl, představy o směřování státu a pořádek v zemi. Lidé jsou neklidní, protože jim chybí pocit jistoty, že budou schopni i nadále financovat svůj běžný životní styl. A tak projektují své představy do prezidenta – který zatočí se zdrojem jejich nejistot, obav a problémů.

… marasmus ve společnosti?

Pojem „marasmus“, pod kterým můžeme rozumět negativní duchovní stav, se vyslovuje v mnoha ohledech, a také adresně. To, že je společnost rozpolcená, není nic nového a jistě k tomu přispívají i způsoby, jakým někteří řeší svou nespokojenost. Možná, že tomu napomáhá naše odtrženost od ostatních zemí, které jsou kolem nás a velmi nízký kulturní styk. jazyková neznalost, a také historická neznalost. Ale to je to nejmenší. Vždyť my vždycky dáme na toho, kdo dokáže nejlépe slovy pofoukat naše rány, která v nás trčí, aniž jsme prošli dobou, kdy vznikaly. Ale jak se vůbec formuje vědomí nových generací, které si nemohou dost dobře vyhodnotit, co je nebo není problém a jak s tím souvisí jejich osobní problém. Mladík, který dnes, podle tisku, sprejem poškodil Zemanovu nemovitost, byl zapáleným voličem, který neunesl prohru svého kandidáta. A je výtržníkem, tedy způsobil výtržnost a bude mít problém. Zřejmě byl mezi těmi, kteří nejen doufali, ale také se snažili přispět k tomu ze všech svých sil, aby zvítězí pan Schwarzenberg, a tak se hluboce ponořil do své dočasné role volitele, že udělal, co udělal. Byl to individuální výkřik člověka, který zřejmě podlehl adrenalinu. A volba pana Schwarzenberga provázelo mnoho věcí, jen ne strategie k tomu, aby opravdu zvítězil. Je mu jen ke cti, že se nesnížil k boji, který je, bohužel, nějak podivně zažitý, ale historie náš může poučit o tom, že právě tací lidé vítězí, i když na jiné úrovni. V očích těch, kteří se jen tak k něčemu nesníží, i když je motivace silná. A musím přiznat, že se mi to líbilo. Ale tím to zřejmě neskončí. Dozvuky napětí a zklamání se budou zřejmě objevovat v různé formě. A než to jakž takž ustane, budou tu nové volby, daleko důležitější, které rozhodnou o směřování naší země v čele se zvoleným prezidentem. A média zase spustí svou kanonádu a může se stát, že naši zemi roznesou na kopytech. A našim sousedům, tedy německy mluvícím zemím se to může rozležet v hlavě, což může mít pro nás dost vážné následky třeba jenom v tom, že se přesídlí firmy do své mateřské země a že budou mít lidé, cestující do těchto zemí za prací, možná problémy.

… Nečasova vláda není Zemanova vláda

Velmi brzy se možná střetne prezident s Nečasovou vládou a nastane další problém – tlak na její odstoupení. Vláda plní určitý program a má mnoho nedodělků. Budeme tedy zase v neurotickém stavu, protože vláda má velmi malé procento přízně lidí, nastanou třenice s cílem se udržet a nyní se jí opravdu nevyplatí to, co podcenila – sociální smír a komunikaci. Na to však doplatí ti, kterým nastavení reforem vyhovovalo, a zařídili si podle toho svůj život. Každá změna je může stát nějakou ztrátu, takže, bude tu zase další skupina nespokojených, které potáhnou proti panu Zemanovi a k nim se přidají neúspěšní volici pana Schwarzenberga. A bude to trvat delší dobu, než se všechno ustálí, i s dopadem na jednotlivce nebo skupiny.

Na co bych ráda apelovala, v této předzvěsti, je to, aby se lidé na tyto změny připravili a promysleli si, jak nastaví svůj další životní program. Nedá se nic jiného dělat. Zatím nám pan Zeman neřekl, jak míní uspořádat situaci v zemi a zda ji bude uspořádávat s ohledem na občany, kteří mají hypotéky, příjmy na přežití, spoustu problémů sociálního a zdravotního charakteru. A zda má budoucí vláda, kterou bude jmenovat možná v dohledné době, nachystaný předem program, aby nezpůsobila novou krizi, která by mohla některé lidi vést k zoufalým koncům. Nechme se tedy překvapit, přátelé!

Autor: JUDr. Irena Novotná, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: