Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Užijte si důchod aspoň deset let

Publikováno: 28.03.13
Počet zobrazení: 1890
  Autorka článku: Marcela Nováková
Stínový ministr financí ČSSD Mládek to s důchody vymyslel vskutku geniálně. Je možné, že podobný nápad měli i jiní, ale netroufli si to říct nahlas.

Kdyby lidé pobírali důchod pouze pět let, opravdu by se výrazně ušetřilo. Jde jen o to, jak to správně zařídit. Náměty s odvozem seniorů na opuštěný ostrov s jednosměrnou jízdenkou jsme se už bavili v minulosti.

Jsou země, kde to mají dávno vymyšlené. V Rusku vydatně pomáhá vodka. Ta se celkem spolehlivě postará o to, že se lidé včas „uchlastají“ a ještě si to hradí ze svého.

V mnoha zemích Asie zase důchody nikdy nezavedli, děti je spolehlivě buď uživí, nebo utrápí. V Japonsku se zase včas upracují, takže za důchody se také ušetří.

Bohuslav Sobotka to zatím žehlí u živnostníků, aby ještě chvíli podnikali a platili mimo jiné na důchody své i svých bližních. Ti už toho ale mají také dost. Na nemocenskou nemají právo, na dovolenou také ne a mnozí si platí důchodové pojištění tak nízké, že jsou nadějnou skupinou na maximálně pětiletý důchod.

Jak docílit „pětiletého důchodu“, když se stále zdokonaluje lékařská péče a eutanázie je v nedohlednu? Poraď, kdo můžeš, možná přece jen ta jednosměrná jízdenka na opuštěný ostrov.
Nebylo by to poprvé, kdy z vtipu vznikne skutečnost, která bude mít k smíchu daleko.
Tak se o sebe, milí senioři, pěkně starejme, udržujme se v kondici, cvičme jógu nebo tajči, pobývejme na čerstvém vzduchu, cestujme a mysleme pozitivně.

Rozhodně to státní kase neulehčujme, ať si vyčerpáme aspoň to, co jsme za svého produktivního života odvedli.

Autor: Marcela Nováková, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 5 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

21.04.2013 09:28  Hana

No on to Mládek z ČSSD vymyslel geniálně s odchodem do důchodu cca. 5 let před smrtí. Jak jinak !Vzhledem k nezaměstnanosti, je to ideální varianta!? A to teprve varianta "ekonoma "Paroubka, který chtěl lidi nad 50 kteří přišli o práci poslat do důchodu, tak významně ekonomické - platil by důchody asi Paroubek, stát by na ně neměl. Všude čtu o vysokém věku nad 40 let, mentalita lidí jak se zhoršuje apod. Hrůza kdo to píše! Nevím co by si tento stát počal bez lidí s dlouholetou praxí. Vypadalo by to jak na našich silnicích nebo na automobilových závodech tzv. mladí nedokážou bez hrůných zkušenosti zabezpečit okolí. Kdo tam děla ředitele, že tam umřelo tolik lidí? Praktické zkušenosti a dlouholetá praxe jsou základem pro rozvážnost, kterou mladí považují za nízkou mentální schopnost. Je to horor. Bez mladých by to v tomto státě šlo ale bez seniorů nad 50 let, by se tento stát zhroutil. Jak jinak !

08.04.2013 19:19  Jaroslav

Na důchod/penzi je možný pohled a přístup, že je to doba od stanoveného věku ve které se vyplácí určitá suma na žití, místo dosavadního platu. Do toho věku se pracuje "naplno" a pak se naplno vypne a poznamená to jak zdraví tak "kvalitu" života. Tak je to u nás a v řadě zemí. V Japonsku zejména u velkých společností, zaměstnávajících přímo a nepřímo většinu populace je "koloběh " již dávno v předdůchodovém věku, koloběh odrážející schopnosti -jejich vývoj s vývojem věku. Tím získává jak člověk-zaměstnanec, tak společnost. Na př. ve výzkumu se "končí " kolem 35 let (pak pokles invenčních schopností..) ale zůstanou tam ti nejúspěšnější jako organizátoři. Ostatní jdou do výroby,tam totiž právě začíná realizace "jejich výzkumu " a oni jsou ti nejvhodnější a pro ně je to nejzajímavější, největší uspokojení,..Pak se "končí " kolem 55 v hlavním zařazení u firmy, tím končí i max. zapřažení,..a je přeložení k filiálkám, asociacím, ..kde práce bez stresu, prostě pro radost, při tom firma dotuje plat,..samostatnou kapitolou je "spolupráce " zapojení rodičů-starších do činnosti firmy synů,... A že jeden blb řekl volovinu a to se u nás zveřejnilo je také typické, jako to, že ke všemu cennému zajímavému se mlčí a je téměř tajné. To jen vyjímka potvrzuje pravidlo, zkušeností to osvědčené poznání.

08.04.2013 13:23  Karel Zítek

No pane Jaroslave trochu bych se Marcelky zastal. Tedy ona to pouzila v nadsázce a ta v novinách lehce povolena je, ale pokud již "o tom chcete něco vědět" není problém na netu dohledat, že v Japonsku mejí ještě lepšího ministra a ne jen stínového ... - zkuste si na třeba novinkách najít článek "Staří lidé by si měli pospíšit a umřít, řekl japonský ministr" viz http://www.novinky.cz/zahranicni/svet/291050-stari-lide-by-si-meli-pospisit-a-umrit-rekl-japonsky-ministr.html - tedy dožívají, ale nebudou - třeba jim někdo s odchodem do důchodu pošle ne jen nábojnici, ale i kulku. ... - a to se může stát v Japonsku kde úcta ke stáří je úplně někde jinde než u nás ... - až tak daleko může klesnout zblblý politik ... - ono to člověka nepotěší, ale nejen my máme svého Kalouska ...

07.04.2013 13:07  Šéfredaktorka

Děkuji za komentář i kritiku. Nejen já, ale i ostatní čtenáři tohoto portálu jistě ocení pohled někoho jiného. Pokud nám napíšete svůj vlastní článek s názorem, rádi ho zveřejníme.

07.04.2013 10:20  Jaroslav

Vážená autorko, asi by nevadilo, kdyby jste o tom o čem píšete nejdříve něco věděla. Pak by jste ani ve snaze o vtipnost nenapsala pitomost.Ti upracovaní japonci se dožívají naprosto nejdelšího věku, což je notoricky známé. Pokud by jste se seznámila se systémem pžřechodného odchodu do důchodu a dalších věcí o kterých se nám a nejen nám může jen snít, asi by jste vyvalila bulvy jako ten komik v reklamě na telefon. r

Zanechte komentář: