Dnes je 16.09.2024, Svátek má Ludmila, zítra Naděžda

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Blíží se jaro a s ním jarní úklid

Publikováno: 7.03.13
Počet zobrazení: 1236
  Autorka článku: Romana Mašková
S odcházející zimou Vám přibývá energie a je tedy dobré vědět, jak ji správně rozložit, co je dobré dělat v březnu a jak to správně načasovat.
 

DOMÁCNOST.

Jarnímu úklidu se věnujte vždy v ubývajícím Měsíci. Od vymetání smetí z kumbálů a spíží, garáží, čištění matrací, provětrání přikrývek, až po čištění oken. Tak vám půjde práce mnohem lépe od ruky.

Prkénka a vařečky. *Při krájení na plastových prkénkách se nože otupují. Dřevo je ten nejvhodnější materiál, musí být ovšem udržováno v dokonalé čistotě

*Jestliže nám zůstaly na prkénkách na krájení skvrny, položte jej přes noc do octové vody.

*Prkénka, která se zprohýbala vlivem tepla, ponořte na nějakou dobu do vody, a pak je položte na rovnou plochu, zatížené velkým hrncem s vodou se srovnají.

*Silně znečištěné vařečky vyčistíte, ponoříte-li je přes noc do vody se sodou.

*Dřevěné mísy, vařečky a prkénka, na kterých zůstalo zbytek těsta, se vždy čistí studenou vodou.

Uschovávání zimních bot a oblečení Než uschováte zimní boty, pořádně je vyčistěte a nakrémujte. Boty ukládejte v ubývajícím Měsíci. Při nákupu nové obuvi se vyhněte dnům, kdy vládne Kozoroh (taková bota nepovolí a zůstane tvrdá) a Vodnář (velmi se vytahuje a moc rozšlápne).

 

Oblečení Ve skříni musí látky dýchat, proto neukládejte šatstvo ve skříni příliš těsně k sobě. Když látka nemůže dýchat, mačká se. Totéž platí i o svetrech. Nedávejte jich příliš mnoho do jedné přihrádky. Snadno se tak poškodí vlákno a důsledkem budou trvale zmačkané záhyby.

Zipy

Pokud drhne zip, potřete jej otevřený mýdlem nebo zbytkem svíčky. A několikrát jezdcem projeďte.

Do šatníku

Prázdné lahvičky od voňavek nevyhazujte. Když je dáte otevřené do šatníku, budou v něm ještě dlouho pěkně vonět.

ZDRAVÍ.

Od 18. února do 20. března přebírá nadvládu znamení Ryb. Co ve dvou až třech dnech Ryb učiníte pro nohy, působí dvojnásob blahodárně, preventivně a léčebně, obzvláště masáž reflexních zón na chodidlech.

Kuří oka a zrohovatělá kůžePři ubývajícím Měsíci ve znamení Vodnáře si nalepte náplasti na kuří oka a sundejte je po uplynutí následujících dní Ryb (to je asi po čtyřech nebo pěti dnech).

Na kuří oka

Při ubývajícím Měsíci přivažte přes noc plátek cibule na ztvrdlou kůži na nohou a následující den ji oškrábejte. Také potření měsíčkovou mastí bývá účinné.

Na lokty

Drsná a ošklivá místa na loktech budou hladká, budeme-li je potírat směsí stejného dílu citronové šťávy a glycerinu.

Na bradavice

Do náplasti vystřihněte otvor a nalepte ji tak, aby bradavice zůstala volná. Rozpulte čerstvý stroužek česneku, další náplastí jej přilepte na bradavici a nechte působit přes noc. Postup opakujte s čerstvým česnekem a ukončete o novoluní. Bradavice postupně ztmavne a nakonec ji lze zcela jednoduše vydloubnout.

KRÁSA
Péče o nohy a prsty na nohou by měla být samozřejmostí právě ve dnech Ryb. Střídavě teplé a studené koupele nohou posilují imunitu a podporují prokrvení partií.

*Proti pocení nohou si dopřejte koupel chodidel v šalvějovém čaji.

*Proti zápachu nohou si namočte chodidla do čaje z máty peprné.

*Plísně na nohou a nehtech odstraníte koupelemi ve slané vodě, omýváním slanou vodou při ubývajícím Měsíci. Při plísni na nehtech dodržujte pravidlo stříhání a pilování vždy v pátek večer po západu slunce (vatovou tyčinku napustíme kapkami nebo ovocnou pálenkou, natřeme nehtové lůžko a proužek mezi hranou nehtu a kůžičkou). Pozor – švédské kapky zbarví potřená místa dohněda. Nakonec naneste kvalitní mastný krém.

 

PŘESAZOVÁNÍ KVĚTIN.

1. Nové květináče musí být prodyšné.

2. Postavte je před naplněním na několik hodin do vody, aby se zaplnily póry.

3. Mají-li květináče nevzhledné okraje, vložíme je předtím, než je znovu zaplníme zeminou, na den do octové vody a necháme pak uschnout.

4. Miska pod květináčem musí být aspoň tak velká, aby mezi ní a květináčem zůstal na prst široký prostor.

5. Rostliny přesazujeme v březnu, krátce před tím, než rostlinám začne nové vegetační období.

6. Nový květináč by měl být vždycky jen o trochu větší než starý.

7. Dolní otvor květináčů zakrýváme nejlépe zbytky kostí nebo drcenými vaječnými skořápkami, protože rostliny z nich čerpají důležité živiny.

 

 

Autor: Romana Mašková, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: