Dnes je 19.10.2024, Svátek má Michaela, zítra Vendelín

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Optimální výživa pro seniory a důchodce

Publikováno: 15.03.13
Počet zobrazení: 1795
Autor článku: Veronika Čechova
Jaro je za dveřmi a spolu s ním i doba, kdy se mnozí lidé odhodlaně zapojují do nejrůznějších detoxikačních programů. Nelze pochybovat o blahodárných účincích přírodních detoxikačních kůr, ovšem mnohem důležitější je dlouhodobá vyvážená strava. V případě kontinuálního přísunu zdravých potravin se lidé cítí po celý rok stejně svěží, jako po jarní detoxikaci organismu

Naprosto běžně dospělí dbají především na pestrou stravu svých dětí a vnoučat, přičemž zcela přehlížejí svoje stravovací návyky, které jsou až na výjimky bohužel špatné. Právě stravě pro seniory by však měla být věnována maximální pozornost. Zanedbávání zdravého stravování může v konečném důsledku nepříznivě ovlivňovat průběh různých onemocnění a chorob.

Základem jídelníčku pro seniory je vyvážená strava, složená jak z kvalitních bílkovin a sacharidů, tak i zdraví prospěšných tuků. Obzvláště v nadcházejícím období je vhodné využít plodiny, které se pěstují u nás – mrkve, jablka, zelí apod. k získání potřebných živin. Tropické ovoce v našich zeměpisných šířkách není zcela vhodné, především v zimních měsících.

Zdravou stravu lze doplnit také potravinovými doplňky pro seniory, které obsahují potřebný podíl minerálních a vitamínových složek. Zakoupení doplňků stravy pro seniory je ale vhodné konzultovat s lékařem, z důvodu možných kontraindikací s užívanými léky. Ale ani ty nejkvalitnější doplňky nepomohou, pokud senioři nemají vyvážený přísun potravy, nejlépe pětkrát denně v přiměřených porcích.

Správná skladba jídelníčku a doplňky stravy jsou dobré jak pro seniory samotné, tak ale přinášejí potěšení i dětem a vnoučatům, kteří oceňují snahu svých prarodičů pečovat o jejich zdraví. S příjmem zdraví prospěšných látek není pozdě začít v žádném věku, tak kdy jindy změnit své návyky, když ne teď?

Autor: Veronika Čechová, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: