Dnes je 16.09.2024, Svátek má Ludmila, zítra Naděžda

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Staráte se o svůj budoucí důchod?

Publikováno: 29.03.13
Počet zobrazení: 1148
  Zdroj: MPSV
V posledních době stále slyšíme o tom, že nejenže se prodlužuje důchodový věk, ale prodlužuje se i doba důchodového pojištění pro nárok na starobní důchod. Stanoví to současný zákon o důchodovém pojištění. ČSSZ radí, aby si lidé sledovali doby pojištění průběžně. Chcete-li mít na svými důchodovými záležitostmi náležitou kontrolu, je třeba si občas ověřit údaje v evidenci ČSSZ.

Ke kontrole těchto získaných dob pojištění potřebujete Informativní osobní list důchodového pojištění . Ten obsahuje přehled dob důchodového pojištění (zaměstnání, podnikání, dobu dobrovolného důchodového pojištění), přehled vyměřovacích základů (výdělků) a vyloučených dob od roku 1986 a také další údaje, které jsou uložené v evidenci ČSSZ. Účelem tohoto informativního listu je i to, že si lidé si mohou s předstihem i několika let před podáním žádosti o starobní důchod, zkontrolovat dobu pojištění, která je uvedena v evidenci ČSSZ. V případě, že člověk zjistí nesrovnalosti v evidovaných dobách pojištění, má dostatek času prostor tyto nedostatky odstranit.

 Zažádat o IOLDP je možné jedenkrát za kalendářní rok. ČSSZ jej zhotoví a zašle nejpozději do 90 dnů od doručení žádosti. Žádost mohou lidé poslat písemně na adresu ČSSZ – odbor správy údajové základny, Křížová 25, 225 08 Praha 5. V žádosti je třeba uvést své rodné číslo, jméno a příjmení, rodné příjmení a adresu, na kterou jim ČSSZ výpis dob pojištění pošle. Žádost o IOLDP je možné poslat i elektronicky na e-podatelnu ČSSZ podepsanou elektronickým podpisem nebo prostřednictvím datové schránky (do žádosti je potřeba uvést ID datové schránky, do které bude IOLDP zaslán).

 Jsou ale některé doklady o náhradních dobách pojištění, které ČSSZ neeviduje. Např. jde o doklady o studiu, péči o dítě a vojenské službě. Tyto doklady se předkládají až při podání žádosti o důchod na příslušné okresní správě sociálního zabezpečení (OSSZ). To, jaké doklady jsou k prokázání chybějících dob dostačující, vám poradí každý pracovní den pracovníci OSSZ nebo call centrum pro důchodové pojištění na telefonním čísle 257 062 860. Další rady najdete v publikaci ČSSZ „Příručka budoucího důchodce“. Tu aktuální získáte na webu ČSSZ: www.cssz.cz/cz/o-cssz/informace/informacni-materialy/publikace.htm a brzy i v tištěné podobě na klientských pracovištích. Tuto oblíbenou publikaci a další informační materiály vydává ČSSZ již několik let, aby lidem usnadnila orientaci v podmínkách pro přiznání starobního důchodu, která pro ně nemusí vždy být jednoduchá. Snadno tak dostanou odpověď na nejfrekventovanější dotazy typu: Chybí mi doklady o pojištění, co mám dělat? Co je to náhradní doba pojištění a vyloučená doba? Kdy mohu jít do starobního důchodu a jakou dobu pojištění musím získat?.

Za rok 2012 zaslala ČSSZ svým klientům 105 096 informativních osobních listů důchodového pojištění. Je tedy vidět, že o své budoucí důchody se lidé starají.

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: