Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Důchodce a duchovní život – Samuel a kahánek

Publikováno: 3.04.13
Počet zobrazení: 981
Autor článku: František Benda
Samuel žil již od mladých let o samotě a v ústraní. Zabýval se pozorováním přírody a přemýšlením o nejrůznějších vztazích všeho stvořeného tak dlouho, až se mu v srdci rozhořel plamínek poznání.

Od té chvíle nacházel všude kolem sebe pouze boha v nesčíslných jeho projevech, a sám zatoužil připojit se k jeho dílu, byť pouze neustálým opěvováním jeho velikosti a moci. Vyzkoušel mnoho různých chvalozpěvů, avšak vždy znovu se stávalo, že byl z jejich pronášení vytrhován různými potřebami běžného života. Přesto, že je považoval za svoji nejdůležitější činnost, následkem lidské slabosti na ně občas přece jen zapomněl, a – odveden od nich – se k nim již jen těžko vracel.
Tento nedostatek ho převelice hnětl, takže přemýšlel, co dělat, aby si dokázal připomínat boží přítomnost neustále. Nakonec si uhnětl z hlíny drobný kahánek; knůtek, neustále potopený v oleji, pak zapálil. Nepatrné světýlko, ozařující ve dne v noci jeho skromný příbytek, mu od té doby připomínalo boží jiskru ukrytou i v té nejzapadlejší temnotě.

Již se nebál zapomínání – drobný plamínek ho vždy svým plápoláním přivedl na správnou cestu.
Jednoho dne dostal vzácnou návštěvu. Jeho vzdálený příbuzný měl do jeho kraje cestu a vyhledal ho, aby se s ním pozdravil. Dal si pozor, aby navštíveného neurazil svým podivem nad chováním podle jeho soudu podivínským, ale shlédl se v kahánku se světýlkem, které i v noci by bdělo za něj, a – jak si prostoduše představoval – nejen ukazovalo, ale i navazovalo cestu k bohu.

Po svém návratu prohledal několik obchodů, než našel nikoli již prostý kahánek, nýbrž dostatečně vznešený kahan, o kterém se domníval, že odpovídá jeho společenskému postavení. Nalil do něj nejlepší olej a zálibně pozoroval odrazy plamene na vyleštěných plochách vzácné nádoby. Domníval se, že v nich cítí vzrušující spojení boží přítomnosti a lidského náčiní.

Jeho objev ovšem nezůstal utajen. Byl to člověk společenský, a tak se záhy mohli jeho vzácnému kahanu obdivovat mnozí hosté. Ne ve všech srdcích se však zažehla touha po připomínání neustálé přítomnosti boží; spíš se dostavila závist a touha mít svítidlo podobné, ne-li ještě lepší. Následkem toho dostávali zlatníci v širém okolí spěšné zakázky na výrobu zlatých či alespoň stříbrných kahanů; mnohé z nich byly i vykládány perlami a vzácnými kameny.

Věc však měla háček. Do takovýchto krásných a drahých nádob se nezdálo vhodné nalévat mastný a páchnoucí olej, tím spíš, že jej pak bylo nutno pravidelně dolévat a celou nádobu čistit. Také bylo dost nebezpečné nechat takovou vzácnost jen tak celý den bez dozoru, zvláště měla-li být v místech, kde se neustále chodilo. Jak jinak by ale mohla předávat kolemjdoucím své poselství?

Tak se stalo, že místo připomínání boží všudypřítomnosti se tyto kahany – již bez plamene, ale zato s bohatou výzdobou – ocitly v uzavřených místech, kam se nikdo nepovolaný nedostal. V nejlepším případě byly vystaveny za sklem pro podiv návštěvníků, nebo obřadně ukazovány při občasných shromážděních.

O tom ovšem osamělý Samuel nic nevěděl. Dál se zabýval pozorováním přírody a nutnými domácími pracemi, a i když se na věčný plamínek svého kahánku právě nedíval, stále jej nosil ve svém srdci a v duchu se k němu vroucně obracel.

Autor: František Benda, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: