Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Důchodci a kytičky patří k sobě

Publikováno: 29.04.13
Počet zobrazení: 1432
Autorka článku: František Navrátil
Každé malé dítě ví, že vaše květiny „žijí“ z hlíny Je to určitě pravda? Stačí totiž, když ve vodě rozpustíte živiny a rostlinu v ní keramzitem. Takovémuto pěstování se říká HYDROPONIE.

Hydroponie a její přednosti.

K hlavní přednosti patří určitě jednoduchost. Nádoby mají měřič vody a tudíž zaléváte podle něj, a to méně často, než když pěstujete květinu v půdě.
lze použít zásobní hnojivo

Další výhodou je, že se vyhnete nemocím kořenového balu.

Rostliny velmi dobře rostou, protože mají vyvážený přísun vody a kyslíku.

Keramzit je látka, která nezapáchá a nemnoží se v něm nebezpečné bakterie, kterým se v půdě daří velmi dobře.

Kořeny nejsou obaleny hlínou, mohou se proto podílet na čištění vzduchu v místnosti.

Hydroponie je také vhodná ke zvýšení vlhkosti vzduchu v místnosti.

Co je potřeba opatřit?

Nádoby i rostliny vhodné pro hydroponii seženete ve velkých zahradních centrech a obchodních domech specializovaných na zahradu. Budete potřebovat:

Vnitřní nádobu – dá se koupit zhruba ve 20 velikostech (sem se vkládají kořeny a keramzit). Ve spodní části jsou otvory, kterými mohou prorůstat kořeny. Po straně je prohlubeň pro měřič stavu vody.

Dále je ve dnu výduť, do níž se umisťuje živná tableta (neboli tzv. baterie). Dno má trn, do kterého se zasune opěrná tyčky pro pnoucí rostliny. Není potřeba se bát, k dostání jsou nádoby z různorodých materiálů – keramiky, plastu, kameniny, kovu. Pokud chcete-li i přesto použít jinou nádobu, Dobře to zvažte. Musí jít o nádobu, která je vodotěsná a nesmí se z ní do roztoku nic louhovat nic, mohlo by to roztok znečistit.

Živiny pro vaše květiny
Hnojit se dá přilitím do zálivky nebo hnojivem v tabletě, která vystačí cca 6 týdnů, záleží na tvrdosti vody.

Měřič stavu vody – je důležitý proto, aby vám plovák ukázal stav vody – podle toho pak doléváte. Je potřeba sladit druh nádoby a měřiče. Pokud bude nesprávně umístěn, může i nesprávně ukazovat.

Keramzit – je materiál známý už dlouho, jsou to tyto hnědočervené kuličky , je to vlastně speciálně vyfoukaná a vypálená hlína. Můžete si ho pořídit v různých zrnitostech – 2-4 mm pro rozmnožování rostlin, výsev, řízkování a přepichování mladých rostlinek. Větší, 4-8 mm , je určen pro menší nádoby a mladší rostliny a ještě větší 8-16 mm pro vnitřní nádoby, které jsou vyšší než 9 cm. Nesnažte se keramzit něčím nahradit, nebude to fungovat.

Dejte pozor, aby do sebe nádoby dobře zapadaly, aby měly kořeny dostatek místa.

Jaký druh rostlin je možné dát do vody?

V podstatě můžete použít jakoukoli rostlinu, dokonce i orchideje nebo kaktusy. Konec konců je pro osmdesát procent orchidejí život bez hlíny zcela přirozený, takže se nemusíte bát, že se jim pěstováním ve vodě „nebude líbit“. A kaktusy? Víte sice, že mají rády sucho, ale stačí, když si budete dávat pozor, abyste je nepřelévala, a bude se jim také dařit dobře.

Jak začít?

Bude dobře, když se postup naučíte na rostlině, na které vám hodně nezáleží. Nejdříve ji opatrně vyklopte z květináče, zhruba na třicet minut postavte kořeny i s hlínou do vody, aby se uvolnila zemina a nepoškodily se kořeny. Pokud jsou na kořenech nezdravá a poškozená místa, odstřihněte je. Odstřihnout můžete i příliš dlouhé kořeny. Zbytek hlíny vymyjte proudem vody a nechejte rostlinu ještě asi hodinu ve vodě stát, aby nikde nebyla hlína. Poté rostlinu zasaďte do vnitřní nádoby s keramzitem

Najděte vhodné stanoviště a dolijte vodu. Pokud vám na rostlině hodně záleží, přetáhněte přes ni igelitový sáček s dírkami a tím jí vytvořte malý „skleníček“.

Tak hodně radosti z pěstování a ať se vašim rostlinkám daří.

Autor: František Navrátil, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: