Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Důchody u Ústavního soudu

Publikováno: 9.04.13
Počet zobrazení: 3789
  Autor článku: Karel Zítek
se zájmem jsem si zde přečetl ač údajně amatérský podle mne dost sofistikovaný článek http://www.tretivek.cz/201301/ke-sleve-na-dani-na-poplatnika-u-starobnich-duchodcu/ . Tedy s ním souhlasím, ale ne až tak s diskusí pod ním.
 

Zákon o Ústavním soudu    182/1993 Sb. žádnou „hromadnou ústavní stížnost“ nezná. „Hromadně“ si může stěžovat skupina poslanců, senátorů, … – ale nikdo ne za „hromadu občanů“. Ano Rada seniorů ČR je odnoží ČMKOS a ta zas odnoží ČSSD a tedy kdyby se chtělo skupina poslanců by mohla, ale ono se nechce. Tato zákonná úprava byla přijata loni – tedy před amnestií a tak kdyby se chtělo stížnost by byla dávno podána. Jenže ona i ta ČSSD bude ty peníze v rozpočtu potřebovat … . Ostatně v korespondenci s předsedou www.rscr.cz se dovídám hlavně „Děkuji, budeme se snažit. Sathněte si prosím z našich webových stránek petici www.rscr.cz a pomožte ji rozšiřovat. Dále vás čekáme v Praze, a to jek 21.4., tak i 30.5.2012″  Tedy hlavně se mám snažit já (přivést lidi na náměstí), ale ústavní stížnosti podané rsčr nikde nevidím.

Prostě nespoléhejme že za nás někdo něco udělá a věřte tomu, že víc než na náměstích pod vlajkou ČSSD toho „pro sebe“ dosáhneme u ÚS sami.

 

Důchody by podle mne měly být „zítra“ u Ústavního soudu hned minimálně 3x  :

 

1) tak kdo že podá ústavní stížnost na zdanění pracujících důchodců když kuchařka tady je? (samozřejmě mu ji musí sepsat a podat advokát)

 

2) já asi zítra podám stížnost jinou – totiž nevím, kolik lidí si uvědomuje, že:

500/2012 Sb. zavádí „solidární zvýšení daně“ na přechodné období 3 let tedy do 2015 včetně. tedy 2016 již budou mít bohatí daň nezvýšenou a příjem tak nesnížený, ale

314/2012 Sb. zavádí sice na 1. pohled podobné „dočasno“ pro důchodce.   – tedy na 3 roky „dočasně“ snižuje valorizace a tedy důchody. Jenže 2016 ty důchody již zůstanou snížené (navýšené jen o snížené valorizace) a nevrátí se ne původní úroveň jako příjmy těch co berou měsíčně 100.000 a víc ….

 

3) jak jsem již napsal jinde do diskuse jsem tč. na cestě  s ústavní stížností „třetí“ – popsanou na  www.ochranaprav.cz/kauzy.html  .

Totiž ono mnohdy není jednoduché aby vůbec byla stížnost ÚS přijata a projednána a tak mne tento přinutil nejdříve vyčerpat „všechny možné předchozí opravné prostředky. (“Ústavní soud zpravidla žádá podání například žaloby k soudu i tam, kde je judikatura správního soudnictví jednotná, opírá se o zákon (byť neústavní), a lze očekávat, že podání žaloby bude pouze formálním prodloužením řízení ).

A tak tato věc tč. leží ve formě kasační stížnosti u NSS a po jeho rozhodnutí již ji bude muset ÚS projednat.

 

Tedy chceme-li něco změnit, a nejen u Ústavního soudu, musíme to chtít nejen ústy  – prostě nikdo to za nás neudělá.

Autor: Karel Zítek

Vaše komentáře

Celkem 7 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

04.02.2014 12:26  romčo5 (roman.martynek356@seznam.cz)

Fanoušek který drži palce osobě z Hradec kralove pan Zítek uspěje invalidne 30-40/70% odvody penze činí 28-ale 8.4-11.2%celkově chybí 16.8% učinit audit podle restituce penze a vyrovnováci přispěvek ků duchodu .romove dostanou dotace EU na duchody a čech bez naroku na dotace EUžijeme EU už 2004-2014nějakích let.kde je spravedlnost .
http://www.facebook.com

06.07.2013 16:03  Karel Zítek

tak tedy popořádku pí.Adámková - nevím jako co u ÚS pracujete, resp. jaký je obor Vašeho vzdělání - každopádně já u ÚS nepracuji a právník nejsem i když právě "manželčin invalidní důchod" mne naučil a tak dost o "důchodovém právu vím" - na http://www.ochranaprav.cz/kauzy.html je e-mail, který se ke mě dostane - kontaktujte mne tam - rád se s vámi podělím jak daleko či blízko k ÚS se stížností jsem - aha na ÚS jste asi myslela, že pracujete na ús tedy stížnosti - ne soudu :-) - já na nějaké ( na tom odkazu popsané, ale dnes již dost rozšířené „trojjediné“) stížnosti pracuji již 18 let .... - "Dneska už je asi pozdě" - no jak na co, ale asi není. pokud bude valorizace 2014 dostane důchodce oznámení, pak si může požádat o Rozhodnutí ve věci stejné k ČSSZ, oni mu je vydají, proti tomu tam podá námitky neb jde vlastně o zdanění důchodů a to je v rozporu s Pl. ÚS 22/92 jak je tu někde psáno, že nelze více danit sociálně slabší subjekty námitkám ČSSZ nevyhoví a tak následuje správní žaloba a kasační stížnost a teprve pak je člověk u ÚS. Tedy dle §75 2) a) zákona o ÚS to může zkusit i přímo, ale to mám 2x za sebou - odmítnou to a neprojednají i když všichni vědí že věc významně převyšuje mé zájmy ... - na zdanění pracujících důchodců si mohou stěžovat jen ti "postižení" tedy ti co se 1.1. neodhlásili, ale koho mají žalovat netuším - no prostě ozvěte se - je toho víc a zde by tomu asi moc lidí nerozumělo - chodím sem naprosto nepravidelně a i o tento web jsem zavadil čistě náhodou - jsem tomu ale rád neb o Pl. ÚS 22/92 jsem nevěděl Zítek

04.07.2013 19:53  Adámková Marie

Dobrý den, nevím, jestli se ke svým stránkám po tak dlouhé době ještě vrátíte, možná ano a třeba Vás moje zpráva potěší stejně, jako ta Vaše mne. Tedy, pokud jsem pochopila správně, že na ÚS pracujete? Já také, někdy od od února, března. Po předchzí snaze se dovolat spolupráce s RS, Svazem důchodců a já nevím kým vším tenkrát, dokonce i únava přátel mě děsila. Děsilo mě, že by to mohlo politikům projít, resp., že by měli pravdu, že získat pár kaček oškubáním bezbrané skupiny lidí je na tutovku, že jim to nikdo nepokazí, že každá troška dobrá za ty miliardy proteklé mezi prsty jinak. Souhlasím, že i (a možná hlavně) pozastavená valorizace, a uvididíme nakonec na jak dlouho, je hodně nespravedlivá, jenomže, že se chovají naši politici ke svým rodičům jako prevíti, to asi není proti zákonu, i když by za to potřebovali na zadek, kdyby byli menší. Dneska už je asi pozdě. Co se týče valorizace, tam myslím může fungovat jenom politický nátlak, resp. dát jim najevo, že to nebudou mít tak lehké, jak si mysleli a potom řádně zveřejnit, že každý důchodce má při volbách jeden hlas a důchodci, oproti jiným jsou skupina, která k volbám většinou chodí (byli jsme na to dlouho trénováni). Neznám zákon proti "politické finanční strategii". Znáte-li ho, můžeme se pokusit společně. Ale nemyslím, že by to mohlo být. Takže, k ústavní stížnosti : dost mě mrzí, že i já jsem byla v kontaktu s RSČR, resp. dr. Pernesem, nabízela jsem společný postup, koordinaci advokátů atd, ale mám s ním stejnou zkušenost jako Vy - a že se ani nezmínil, že nás na tom pracuje víc. Ví tedy o nás obou. Já dokonce, když jsem se veřejným prohlášením RSČR v ČT dozvěděla, že chtějí podat stížnost oni, nechtěla jsem jim to kazit a chtěla jsem to, úplně vážně, zabalit. Jen díky mému advokátovi a díky mé dceři jsem nakonec pokračovala dál a nyní jsem moc ráda, že jsem to neudělala. V současnosti k určité koordinaci mezi našimi advokáty sice dochází, ale zdá se, že u RSČR to opravdu nikam nevede, možná by nám jen jejich zveřejnění věci mohlo trochu pomoci. Uvidíme. No nic. Jsem opravdu moc ráda, že je nás víc, kdo je schopen něco udělat i do toho trochu investovat sám sebe i peníze. Mám teď pocit, jako kdybych objevila druhou obydlenou planetu ve vesmíru. Divné, co? Asi to je tím, že nejsem ani hádavý člověk, ani příliš dravý, ani mediálně žádostivý, pouze mě jen tentokrát hrozně naštvali a když vidím kolem sebe hromadu lidiček, kteří opravdu bez malého příjmu k penzi těžko přežívají a nemají na advokáty, asi bych se musela už navždycky stydět, kdybych do toho nešla. A pocit, že jsem v tom snad sama, že nikde nikdo jiný není, byl absolutně neuvěřitelný a hrozný. Tak fajn, držím nám oběma palce! Adámková

26.05.2013 19:48  Eva

Pro Marolom. Kde jste na takovou blbost přišla?Jaký "bohatý" důchodce.Za práci více jak 45 let mám být bita?Kolik máte odpracováno Vy,že patříte mezi "nejchudší"??????

04.05.2013 23:32  Marolom

Stále se snažím komentovat nespravedlnost, kterou nastolil stát odebráním slevy na dani z příjmu pro pracující důchodce. Je to nehoráznost takhle se chovat k těm nejchudším, kteří su musejí pro zachování jakés-takés životní úrovně přivydělávat a často už z "posledních sil". Přece naši ekonomové musejí vědět, že aby postihli ty bohaté důchodce, mohli by nastolit zdanění celého důchodu + přivýdělek a tam by se projevila sleva jen u těch, kteří mají malé příjmy. Bohatí by byli automaticky ze slevy z příjmu vyloučení, protože by ji vyčerpali na svém zdaněném důchodu. Proč nás bezmocné, bezbranné, chudé a snaživé trestáte tímto způsobem, nemluvě o směšné valorizaci důchodů. Bojím se přibývajících let a event. závislosti na dětech, státu apod.

26.04.2013 09:47  Karel Zítek

1) nevím, že bych o nějaké "petici" psal 2)pokud se někdo chce připojit k "hromadné ústavní stížnosti", stačí když to napíše na Rada seniorů ČR a dá tam osobní údaje: jméno, data narození a adresu bydliště - mi sdělil Zdeněk Pernes - předseda Rady seniorů ČR 3) ale každého věc RSČR sídlí na stejné adrese jako ČMKOS a ta jak známo má "něco" společného s ČSSD - ta ano dnes potřebuje hlasy, ale "zítra" bude potřebovat i peníze v rozpočtu a Zeman také 97 před volbami sliboval, že vrítí důchodový věk "zpět na 60" 4) je každého věc jestli si myslí že stačí podepisovat petice a pak jen v hospodě nadávat a nebo je potřeba udělat o něco víc

20.04.2013 00:46  Mungo

Kde je ta petice?

Zanechte komentář: