Dnes je 24.10.2024, Svátek má Nina, zítra Beáta

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Jarní úklid je už na dosah

Publikováno: 12.04.13
Počet zobrazení: 973
Autorka článku: Marcela Nechvátalová
Dříve byl jarní úklid spojen hlavně s malováním, malovalo se každé dva roky. To už dnes naštěstí nemusíme, Barvy mají vyšší otěruvzdornost, jsou více světlostálé, takže malba má výrazně delší životnost.

Malování tedy můžete vynechat, pokud nemáte estetické důvody – třeba chcete změnit barevné ladění bytu nebo některých místností.

S příchodem sluníčka jsou bohužel daleko více vidět všechny šmouhy, prach a nečistoty obecně. Proto se mnozí pustí do úklidu a mnozí dokonce s chutí a radostí.

Pokud začínáte kuchyní, nezapomeňte vyčistit troubu. Na čerstvé skvrny vám pomůže kypřicí prášek, který po vystydnutí trouby setřete. Babičkovské rady doporučují na vnitřek trouby prací prášek nebo sodu s teplou vodou. Vyzkoušet může i sůl, nasypejte ji do trouby a nechejte žárem zhnědnout. Tím odstraníte mastnotu, zbylou sůl pak vymeťte a troubu vymyjte.

Jarní úklid je většinou spojen s nezvanými pomocníky, a těmi jsou mravenci. V zimě byli pěkně zalezlí, ale zjara je potkáte nejen v kuchyni, ale i v koupelně a všude, kde mají blízko vodu. Nejspíš jen projdou a zase zmizí, ale kdybyste jim chtěli v tom „mizení“ pomoci, pak na místo, kde se hromadí, nastražte osolený celer posypaný skořicí nebo oreganem. Pokud je vám koření líto, stačí celer jen posolit, aby byl aromatičtější a mravence zapudil.

Kromě mravenců můžete při úklidu narazit i na další nezvané hosty, a těmi jsou moli. Nejspíš jste si je domů přinesli v mouce přímo z obchodu. S těmi se vám bude bojovat hůř než s mravenci, nesnažte se šetřit a všechny nakažené potraviny bez milosti vyhoďte a regály a poličky důkladně vymyjte. Do látkových pytlíčků můžete do postižené místnosti rozmístit hřebíček a bobkový list.

Už k vám došla vymoženost plovoucí podlahy? Pak ji tedy zkuste omývat směsí čpavku a vody (v deseti litrech vody rozpusťte tři polévkové lžíce čpavku).

Senioři mají často ve svých domácnostech staré obrazy ve zlatých rámech. Ty se vám podaří dobře vyčistit vlasovým šamponem, když ho několik lžic rozpustíte v malém kbelíku vlažné vody.

Dejte si pozor na hromadění věcí. Méně bytového textilu, koberců a závěsů v bytě znamená i méně prachu a roztočů a méně vysávání a úklidu vůbec.

Pocitu svěžesti napomohou vůně – třeba citron nebo pomerančová kůra.

A rada? Neberte úklid příliš vážně – nejdůležitější je pohoda. A pozor na vratké stoličky a židle. Abyste si místo uklizeného bytu neužívali jaro v nemocnici nebo s nohou v sádře.

Autor: Marcela Nechvátalová, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: