Dnes je 20.09.2024, Svátek má Oleg, zítra Matouš

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Zbavit člověka svéprávnosti již nebude možné

Publikováno: 26.04.13
Počet zobrazení: 1295
Zdroj: MPSV
Každý klient sociálních služeb s opatrovníkem by měl mít způsobilost k právním úkonům, které souvisejí s jeho každodenním životem.

O tomto tématu a dalším aktuálním vývoji v opatrovnictví se bude diskutovat na odborné konferenci, která se uskuteční v pondělí 29. dubna v Praze. Opatrovnictví postupně získává tvář, která je více podobná běžnému životu lidí bez postižení. Stejnou změnou prochází život také lidí v ústavních sociálních službách, který se mění na život v přívětivých domovech. Pomáhá s tím projekt Transformace sociálních služeb financovaný z Evropského sociálního fondu prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost.

Ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová říká: „Také v opatrovnictví přecházíme od pečovatelského modelu k tomu, abychom podpořili začlenění lidí s postižením do běžného života. Pomoc jim mají poskytovat lidé z přirozeného sociálního prostředí postiženého.“

Veřejným opatrovníkem se v současné době nejčastěji stává obec, pod kterou spadá pobytové zařízení, které poskytuje služby osobám se zdravotním postižením. Pro obec to však bývá složité, nemá dostatečné personální kapacity. Proto se projekt Transformace sociálních služeb zaměřuje také na aplikaci nové právní úpravy v oblasti opatrovnictví, související především s přijetím nového občanského zákoníku. Podle něj už nebude více možné zbavit člověka s postižením „svéprávnosti“ v kontextu s činnostmi souvisejícími s každodenním životem, což vychází z principu práva na přiměřené riziko. Rizika jsou přirozenou součástí života každého, tedy i lidí se zdravotním postižením. Pomáhají lidem rozvíjet se a růst. I proto bychom se neměli snažit ani lidi se zdravotním postižením ochraňovat před běžným životem. Právní předpis se tak přiklání k principům podporovaného či asistovaného rozhodování.

Ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová dodává: „Věřím, že každý – tedy i občan s postižením, je schopný samostatně se rozhodovat. Někdo k tomu potřebuje větší podporu, jiný menší pomoc. Změny, které děláme, s tím počítají. Lidská práva, svoboda jednání a autonomie vůle každého člověka musí zůstat zachována.“

Odborná konference má název „Problematika procesu změny způsobilosti a ustanovování a výkonu opatrovnictví uživatelů služeb sociální péče“. Pořádá ji ministerstvo práce a sociálních věcí ve spolupráci s Asociací občanských poraden s cílem: zhodnotit průběh transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb ve vztahu k opatrovnictví a informovat o aktuálním dění v této oblasti. Na akci vystoupí odborníci z MPSV, experti z ministerstva spravedlnosti, zástupci Kanceláře veřejného ochránce práv a Svazu měst a obcí. Se zkušenostmi z praxe se podělí například starostka Malých Svatoňovic, či Liga lidských práv a zástupce soudu. Konference se koná v hotelu Olympik – Sokolovská 138, Praha 8.

Na téma opatrovnictví v procesu transformace už dříve MPSV ve spolupráci s Asociací občanských poraden uspořádalo šest vzdělávacích seminářů, kde se kromě jiného představily průběžné výstupy projektu Transformace sociálních služeb a související legislativa. Akcí, které se konaly v Justiční akademii v Praze, Ostravě, Kroměříži a Olomouci, se zúčastnilo více než 200 soudců, státních zástupců a veřejných opatrovníků.

Zdroj: MPSV – Filipová

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: