Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Babi, v čem to pereš?

Publikováno: 28.05.13
Počet zobrazení: 3565
Autorka článku: Marcela Ptáčková
Moje vnučka stále breptá, a protože se jí pusa nezastaví ani u jídla, je stále něčím „pokecaná“. Má tedy zásobu všemožných přípravků na skvrny, které jsou bohužel na skvrny na jejích supermoderních oblečcích krátké.

Moje pračka je ale zvládne hravě a bez záplavy různých druhů pracích prášků a čistíků na skvrny. Stačí k tomu mýdlo s jelenem, žlučové mýdlo a trocha krystalové sody.

Nevím sice, kdo a proč řekl, že mýdlové prací prášky do pračky nepatří, protože pračka vypění a vyteče, ale nejspíš to byla jedna z mnoha reklamních „lží“.

Nejen že mýdlový sliz dobře pere, ale ještě ušetříte. Kdo nevěří, ať to zkusí. Stačí nastrouhat mýdlo kostku mýdla s jelenem a kostku žlučového mýdla (celkem 175 g), zalit hoblinky vodou z varné konvice a nechat rozpustit v malém kyblíku. Po rozpuštění přidejte 100 g krystalové sody a opět zalejte horkou vodou z konvice. Nechejte vychladnout a dolejte kbelík plný (celkem bude bílé voňavé hmoty 10 litrů a až vychladne, bude mít pudinkovou konzistenci). Můžete tam přidat pytlík soli na skvrny, což je perkarbonát sodný, který se při použití rozpadá na bělicí a desinfekční kyslík a sodu.

Přelejte do kyblíků s víkem a uložte k pračce, ať se moc nenaběháte. Připravte si na víko čistý kyblíček od půlkilového jogurtu a malý kelímek od jogurtu nebo nádobku, která se přidává do balení k pracím práškům.

Před praním naberte plný kelímek slizu a rozmíchejte ve vodě v půlkilovém kyblíčku. Nalejte rovnou do pračky, místo aviváže nalejte do přihrádky 1deci octu a přidejte prádlo. Bude velice levně vyprané, měkké, octem bude vyčištěná i pračka a prádlo bude hezky vonět po mýdle – ocet vyvane. Jedno praní vás tak vyjde asi na korunu a odpadne vám nošení těžkého prášku z obchodu domů. Kostka mýdla váží málo a nijak vás nezatíží. A ještě vás může hřát, že perete ekologicky.

Podobným způsobem si můžete připravit i tekuté mýdlo, zvolte úplně obyčejnou kostku mýdla, nastrouhejte a přidejte lahvičku kosmetického glycerínu, kterou dostanete koupit v drogerii nebo lékárně. Cena je opět nesrovnatelná s hotovým tekutým mýdlem z obchodu.

Autor: Marcela Ptáčková, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: