Dnes je 19.09.2024, Svátek má Zita, zítra Oleg

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Senioři, dovolíte si dovolenou?

Publikováno: 31.05.13
Počet zobrazení: 1930
  Autor článku: Jana Vláčilová
Plánujete dovolenou s cestovkou nebo už sedíte nad mapami a zpracováváte itinerář dovolené po vlastní ose? Ať tak či onak, pár rad se vám může hodit.

Plánování dovolené
Už při plánování dovolené mohou v rodině vzniknout spory. Nejprve si ujasněte, jak velký finanční obnos jste schopni a ochotni na dovolenou obětovat. Rozhodně doporučujeme se obejít bez půjček. Až budete mít jasno ve finanční částce, naplánujte si cíl a formu dovolené. Má to být dovolená poznávací, pobytová nebo kombinovaná? Teprve až máte jasno i v tomto bodě, můžete plánovat délku dovolené. Velice moderní je dovolená all inklusive, ale zvažte, zda má tato forma význam v případě, že chcete vyjet na dovolenou na 7 dní a z toho 3 dny vyjíždět na poznávací výlety.

Objednání a zakoupení dovolené
Někteří spoléhají na první moment, někteří na last minut. Úspora může být zajímavá v případě, že na dovolenou cestuje více osob. Při dvou lidech, nebo pokud dokonce cestujete sami, to moc velký význam nemá. U seniorů hraje roli zdravotní stav, pokud dovolenou objednáváte hodně dopředu, mohou vás překvapit zdravotní potíže. Proto je v případě důchodců vhodnější využít last minut. I tak ale doporučujeme dobré cestovní pojistění.

Příprava na cestu
Zjistěte si, zda můžete cestovat jen s občanským průkazem nebo zda potřebujete pas. Jelikož hoi nepotřebujete příliš často, bude v první řadě zapotřebí ho najít a zkontrolovat jeho platnost. Na vystavení nového pasu potřebujete zhruba týden, pokud za něj nechcete platit víc než 600 Kč. Zjistěte si, zda do vámi vybrané destinace potřebujete vízum a rozhodněte se, zda si ho vyřídíte sami nebo tento úkol svěříte cestovní kanceláři. Vouchery na cestu a letenky dostanete od cestovky zhruba týden před odletem, obvykle e-mailem. Pokud ale s mailem nejste kamarádi, zajděte si vše vyzvednout osobně, dostanete i pouzdro na všechny doklady, informace o cíli své cesty nebo nějaký drobný reklamní dárek.

Balení zavazadel
Předpisy do letadla se stále zpřísňují, často se stane, že v příručním zavazadle necháte třeba nůžky z manikůry, pilník nebo šampon. Dříve jste mohli mít na palubě letadla celou kosmetickou kabelku, dnes už to není možné. Vložte ji raději do kufru. Do příručního zavazadla si dejte i v létě triko nebo mikinu s dlouhým rukávem, aby vás nepřekvapila klimatizace v letadle. Ta by vám mohla způsobit angínu hned po příletu. V příručním zavazadle mějte po ruce cestovní doklady, průpisku, léky, peněženku a bankokartu, pokud ji máte. Rozhodně si k ní ale nedávejte PIN. Zjistěte si, jakou můžete mít váhu a velikost zavazadel, přibalte repelent na komáry a kvalitní krém na opalování. Pokud chystáte výlety, zabalte si kvalitní boty.

V letadle nebo autobuse
Neostýchejte si procvičit chodidla nebo se projít, pokud vás čeká delší cesta, neuškodí pilulka acylpyrinu na ředění krve. Občerstvení v letadle není pravidlem, i když charterové lety je pořád dodržují. Pokud cestujete autobusem a ten udělá zastávku, rozhodně vystupte a protáhněte se.

Na dovolené
Dovolenou si užijte, buďte tolerantní k ostatním, dovolená je stresor a hádky na ní nepotěší nikoho. Zjistěte si, kdy bude schůzka s delegátem a nepropásněte ji. Dozvíte se důležité informace, které se vám určitě budou hodit. Nepřeceňte své síly a nechtějte stihnout všechno. Mohlo by se vám stát, že budete tak unavení, že si dovolenou ani neužijete. Totéž platí i o jídle. Pokud budete chtít vše ochutnat, koledujete si o žaludeční obtíže.

Návrat z dovolené
Před opuštěním hotelového pokoje prohlédněte všechny skříně a šuplíky, sbalte si vše s předstihem, ať nejste zbytečně nervózní. Zjistěte si, zda se nezměnil čas odletu a v určeném čase uvolněte pokoj. Určitě fotíte do poslední chvíle, tak nezapomeňte v autobuse nebo letadle fotoaparát, který bude zdrojem vašeho potěšení, až budete o dovolené vyprávět nebo na ni vzpomínat.
Tak šťastnou cestu – a šťastný návrat.

Autor: Jana Vláčilová, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: