Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Důchodce a duchovní život – Síť

Publikováno: 15.05.13
Počet zobrazení: 915
Autor článku: František Benda
Pestrá škála světských vazeb vytváří hustou síť, zabraňující zraku, toužícímu po poznání, proniknout k podstatě věcí. Světské vazby důvěryhodně vystupují jako nezbytné součásti lidské existence, takže snadno oklamou nepoučenou a málo usilující mysl.

Teprve po jisté době, vyplněné cílevědomým snažením, si mysl ujasní, že většina z toho, co vytvářelo pestrou a pro smysly přitažlivou náplň dosavadního života, ji vlastně úspěšně oddaluje od jejího cíle, který představuje konečné poznání.

Úspěšně proto, že na sebe bere po celou dobu lidského života vzhled vlastností pro život zcela zásadních, nebo alespoň natolik příjemných, že zpestřují jeho někdy dost nudný a unavující průběh.

Těm, kteří prohlédli tento klam, se ne vždy daří odsunout takové lstivé nepřátele lhostejně a dostatečně stranou. Často se je naopak snaží zapřáhnout do procesu hledání, což se ostatně čas od času někomu zřejmě podaří (např. Sv. Prokop prý dokázal zapřáhnout do pluhu i čerta). Naznačovalo by to, že světské vazby mají vlastně dvojí tvářnost. Jsou sice na jedné straně nositelem potřebné existence, která k žádnému duchovnímu poznání netíhne, ale současně se mohou proměniti v bránu k onomu poznání, ke kterému by bez předchozího zajištění existence nemohlo dojít. Znamená to vybírat si a vnímat ze světských vazeb pouze to, co je pro poznání prospěšné, ne-li nutné, a odkládat vše, co by bylo možno považovat za jakousi nadstavbu, která už zavazuje příliš těsně. Je to hra s ohněm, cesta po ostří nože; neustále hrozí překývnutí na tu či onu stranu, tj. buď do ukvapeného strachu před světskými lákadly a panické odříznutí od všeho, co by mohlo život nějak zpestřit, nebo naopak připuštění nadbytečné míry požitků, které se pak ve své nenasytnosti budou snažit protahovat požitkářství až mimo únosnou míru. V historii lze nalézt mnohé příklady pro obě tato zaměření.

Účelem správného prohlédnutí, ať už proniká onou nastraženou sítí kterýmkoli způsobem, je, aby takovéto zdánlivě nezbytné opory života byly ponechány bez zájmu stranou, aby zrak jimi prošel jako
neodstranitelnými důsledky zákonitostí, které působí coby jejich podstata. Jestliže se tyto důsledky plnokrevně zúčastňují praktického života, takže jsou změřitelné a popsatelné, vůbec se to nevztahuje na jejich podstaty, ani příčiny jejich vzniků. Ty mohou zůstat v šeru v pozadí, a mohou být postihnuty pouze tím, co vzniká subtilně z jejich používání v některých myslích, nakloněných a odhodlaných k onomu nepřeceňování významů příliš zjevných věcí a působení.

Popis podobných výdobytků se pak nutně musí zdát v tomto světě běžné životní praxe paradoxní, nebo jako z jiného světa. Nedají se ani rozluštit ani pochopit, pokud se zraku nepodaří bez úhony a beze ztrát projít nastraženou sítí, která nabízí nepřeberné možnosti v oblasti světských radovánek, komerčního využití nebo pronikání do hlubin ducha.

Autor: František Benda, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: