Dnes je 19.09.2024, Svátek má Zita, zítra Oleg

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Kvalita stárnutí je v ČR nad průměrem Evropy

Publikováno: 24.05.13
Počet zobrazení: 1184
  Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví
Víte, co je Index aktivního stárnutí? Je to jakési srovnání úrovně kvality života seniorů v jednotlivých státech.

Česká republika zaujala přední místo mezi novými členskými zeměmi a má skóre 34,3 %. Pohybuje se tedy mírně nad evropským průměrem z 27 zemí .

Nejlépe se daří seniorům ve Švédsku a Dánsku, poslední místa zaujala Litva a Malta. Posuzována například účast seniorů na trhu práce, na společenských aktivitách, dostupnost potřebné péče, vzdělávání, úroveň životního prostředí z hlediska nezávislosti, zdraví a bezpečí.

Evropští důchodci ve statistice.

• Informační technologie v EU používá průměrně 38 % seniorů. V ČR je to 31 %, oproti tomu ve Švédsku 75 % a v Rumunsku jen 9 %.

• Sportovním aktivitám se v průměru věnuje přibližně každý desátý evropský důchodce (11 %), v ČR je to každý dvacátý (5 %). Nejlépe jsou na tom Švédi (27 %), nejhůře Bulhaři (2 %).

• V zapojení do péče o potomky a vnuky je na prvním místě Itálie (54 %), v ČR je to 37 % seniorů, průměr EU činí 32 %. Nejméně seniorů se o své potomky stará v Německu (18 %).

• V zapojení do politiky a veřejného života vede Švédsko (27 %), v ČR se k těmto aktivitám přihlásilo 12 % seniorů. To je evropský průměr. Nejméně seniorů politice věnuje ve Slovinsku (4 %).

• Celoživotní vzdělávání se v EU líbí průměru 5 % seniorů, v ČR je to 4 % .Nejlépe jsou na tom
v Dánsku (22 %), nejhůře v Maďarsku (0,3 %).

Naši senioři vykazují horší pocit celkové mentální kondice a mají slabší úroveň udržování sociálních kontaktů nebo využívání ICT technologií. Rezervy jsou i v širším zapojení seniorů do sportovních a společenských aktivit.

Docela dobře jsme na tom v dostupnosti zdravotní a sociální péče a pocitu fyzického bezpečí.

V zapojení do péče o potomky nebo vnuky je ČR nad evropským průměrem. Také v zapojení do politiky a veřejného života jsme 12 % na průměru EU.

Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: