Dnes je 20.09.2024, Svátek má Oleg, zítra Matouš

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Mezinárodní den rodiny

Publikováno: 15.05.13
Počet zobrazení: 1308
  Zdroj: MPSV
Dnes je Mezinárodní den rodin. A právě rodina a ochrana dětí je jednou z oblastí, které ministerstvo práce a sociálních věcí podporuje. Jen na rodičovském příspěvku loni vyplatilo 24,9 miliard korun, další peníze šly na pomoc pěstounům a zařízením, která pečují o děti bez rodičů.

Podle údajů Českého statistického úřadu za rok 2011 žilo v ČR cca 2,7 milionů rodin, z toho bylo cca 571 tisíc neúplných. Rodiny vychovávaly 1,8 milionů dětí, z toho 1,4 milionů vyrůstalo v úplné rodině. Mezinárodní den rodin stanovilo na dnešek valné shromáždění OSN v roce 1992.

 

V České republice převažuje „tradiční“ model rodiny, kdy o dítě pečuje matka. Ukazuje to mimo jiné fakt, že rodičovský příspěvek loni každý měsíc dostávalo 301 tisíc žen a mužů pouze 5 200.

 

„Stát by neměl svým občanům přikazovat, kdo má či nemá zůstat s dítětem doma na rodičovské dovolené. Rodina musí mít možnost se svobodně rozhodnout podle své konkrétní situace a možností,“ říká ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová (TOP 09). „Skandinávské modely nám nepomohou. Zásadní je, aby stát více usnadnil rodinám sladit rodinný a profesní život. Proto například podporujeme zkrácené pracovní úvazky a také jsme připravili zákon o dětské skupině,“ dodala.

Více o zákonu na http://www.mpsv.cz/files/clanky/15040/TZ__150413a.pdf.

 

MPSV péči o rodinu a dítě vyjadřuje i podporou poskytovanou ohroženým dětem či pěstounským rodinám. Pravidla pro pěstounskou péči od letošního roku změnila novela zákona o sociálně-právně ochraně dětí. Díky ní pěstouni mají nárok na odborné služby. A rovněž dostávají od Úřadu práce ČR odměnu, posuzovanou jako plat, což znamená, že jsou sociálně i zdravotně pojištěni. Významně se tak zvyšuje šance, že děti budou vyrůstat v rodinném prostředí. V prvním čtvrtletí letošního roku tak našlo náhradní rodinu už pět set dětí. Celkem se dnes pěstouni a poručníci starají o 10 200 dětí.

 

Ministerstvo také poskytuje dotace na služby pro rodiny nestátním neziskovým organizacím, každý rok se jedná přibližně o 100 milionů korun. Také organizuje soutěž Obec přátelská rodina, další ročník vyhlásí už 31. května – více na www.obecpratelskarodine.cz. Kromě toho ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová letos poskytla záštitu Národnímu týdnu manželství – více na http://www.mpsv.cz/cs/14577.     

 

Rodičovský příspěvek je dávkou státní sociální podpory, kterou vyplácí Úřad práce ČR. Mezi příjemci tradičně převažují ženy, konkrétní čísla jsou na adrese http://www.mpsv.cz/cs/10543. Na příspěvek má nárok ten rodič, který pečuje o nejmladší dítě v rodině. Do jeho čtyř let může vyčerpat celkem 220 tisíc korun. Osm až šest týdnů před narozením dítěte pak lze, při splnění podmínek stanovených zákonem o nemocenském pojištění, čerpat peněžitou pomoc v mateřství. Pobírá jí matka dítěte, otec ji může dostávat zpravidla nejprve od začátku sedmého týdne po porodu dítěte v případě, že s matkou dítěte uzavře písemnou dohodu (http://www.cssz.cz/cz/nemocenske-pojisteni/). Peněžitou pomoc v mateřství vyplácí pracoviště České správy sociálního zabezpečení, loni vyplatila lidem 7,2 miliard korun.

Zdroj: MPSV – Filipová

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: