Dnes je 20.09.2024, Svátek má Oleg, zítra Matouš

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Na rozdávání je po smrti času dost

Publikováno: 17.05.13
Počet zobrazení: 1220
  Autorka článku: Marcela Ptáčková
Pokud přemýšlíte o tom, že byste měli udělat ve všem pořádek, aby s tím „mladí“ neměli po vašem odchodu na onen svět moc práce, dobře zvažte, kam až s tím “úklidem“ zajdete.

Možná si myslíte, že když necháte domek nebo byt napsat na syna, dceru, vnouče, zajistíte si tím vděčnost až do smrti. Může být – ale obvyklejší jsou úplně jiné případy. Uvědomte si, že darováním svého majetku ztrácíte možnost s ním nakládat podle svého uvážení.

Často se stává, že vás potomci vmanipulují do podpisu smlouvy o telefonních službách nebo smlouvy o úvěru. Vždy si uvědomte, že byste měli podepsat jen takovou částku, kterou jste v případě nouze schopni sami splatit. Samozřejmě byste měli vědět o dluzích toho, s nímž sdílíte domácnost. Kdyby u vašeho příbuzného došlo k exekuci, uvědomte si, že se „svezete“ také. Exekutor totiž může zavítat i tam, kde dlužník bydlí, i když tam nemá trvalé bydliště. A pokud nedoložíte, že televize, na kterou se právě díváte, je opravdu vaše, můžete o ni klidně přijít.

V případě darování nemovitosti si rozhodně nechejte u notáře zřídit tzv. věcné břemeno, to vám zajistí doživotní užívání.

Ale ani tato obezřetnost nemusí stačit. Může se vám klidně stát, že do vaší, teď už bývalé nemovitosti, noví majitelé ( nejspíš vaši potomci) klidně nastěhují nájemníky. Je tedy lepší si nechat do smlouvy napsat přesně rozsah užívání nemovitosti.

Pokud jste něco darovali a teď toho litujete, můžete se sice domáhat vrácení, ale to už je proces hodně obtížný. Pokud se nedohodnete dobrovolně, musí pomoci soud – a ten bývá zdlouhavý a drahý.

Nezapomeňte tedy při tom „dávání věcí do pořádku“ myslet na sebe, ne jen na své potomky. Sobeckost sice patří k mládí, ale ani ve stáří jí trochu neuškodí.

Autor: Marcela Ptáčková, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: