Dnes je 19.09.2024, Svátek má Zita, zítra Oleg

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Petice – účinnější léčba rakoviny

Publikováno: 14.05.13
Počet zobrazení: 1091
  Zdroj: František Matějka
Už 135 tisíc Čechů, Moravanů a Slezanů požaduje, aby i léčbu v nejmodernějším zařízení světa hradily pojišťovny. Pokud politiky a pojišťovny podpora občanů nepřesvědčí, činnost občanské aktivity Hlasu pro život ještě zesílí.

Proton Therapy Center v Praze na Bulovce je nejmodernější zařízení pro léčbu rakoviny na světě, české pojišťovny s ním ale odmítají spolupracovat. Místo českých dětí s rakovinou se tak na Bulovce nyní léčí takřka výhradně pacienti ze zahraničí. Češi přitom o léčbu v tomto centru velmi stojí: Od konce března již podepsalo 135 tisíc občanů petici, která požaduje, aby léčba v Proton Therapy Center byla zařazena do systému veřejného zdravotního pojištění.
Hranici 135 tisíc podpisů překonala online petice 9. května, tedy jen asi za jeden a půl měsíce po zahájení sběru podpisů. Co do počtu získaných hlasů tak jde o nejúspěšnější českou petici v poslední době.
Iniciátor petice František Matějka předpokládá, že ji zanedlouho předloží zákonodárcům, médiím i pojišťovnám. „Mým cílem je pro začátek 200 tisíc petentů. Poté petici osobně doručím nejen poslancům, ale i senátorům, prezidentovi, ředitelům zdravotních pojišťoven a celoplošným televizním stanicím. Už dnes za námi stojí víc lidí, než měli na svých peticích kandidáti na prezidenta České republiky, nebo násobně víc, než kolik mají v součtu členů vládnoucí politické strany, jejichž představitele hodláme oslovit,“ dodává Matějka.
Pokud petice nevyvolá u oslovených dostatečný ohlas, plánuje Matějka zesílení aktivit, neboť se cítí být zavázán všem, kteří se k výzvě připojili. „Jestliže politici nezmění své stanovisko, nepochopí vážnost jimi vyvolané současné situace pro onkologické pacienty a dál budou veřejně lhát ve věci nákladů na léčbu protony v Praze jen proto, aby udrželi příjmy z veřejných rozpočtů pro státní a krajské nemocnice, ze kterých si řada z nich, stejně jako z VZP, udělala dojnou krávu, budeme pokračovat dál a silněji,“ říká Matějka.

Argumenty, podle nichž je léčba v protonovém centru na Bulovce příliš nákladná, Matějka odmítá. „Jestliže VZP i ministr Heger tvrdí, že čeští pacienti se budou léčit v Mnichově na klinice Rinecker Proton Therapy Center za zhruba poloviční cenu než v Česku, pak vědomě lžou. Prozatím se nikdy nestalo, aby se z VZP vůbec někoho v protonovém centru v Praze zeptali na cenu konkrétního zákroku pro konkrétního pacienta. Ani jednou se VZP nevyjádřila k žádosti o souhlas s léčbou odborníky schváleného pacienta včas. Lékaři v Protonovém centru již několikrát raději zahájili léčbu pacientů bez čekání na vyjádření VZP, aby jim dali šanci na normální život. Slova ředitele VZP o nutnosti spravovat její peníze s péčí řádného hospodáře jsou sprostým výsměchem. Stačí se podívat, co se děje s nemovitým majetkem, na co všechno VZP přispívá a jaké aktivity, nesouvisející s jejím posláním, financovala a nadále financuje. “
Proton Therapy Center na pražské Bulovce umožňuje léčbu rakoviny protonovým svazkem. Jde o léčbu, která je ve srovnání s fotonovým zářením účinnější a výrazně šetrnější. Jejím cílem je ničit pouze nádor, okolní zdravou tkáň poškozuje jen minimálně. Je proto velmi vhodná zejména pro dětské pacienty, jejichž organismus je k záření mnohem citlivější než organismus dospělých.
Velmi dobrých výsledků bylo díky léčbě protonovým svazkem dosaženo například u léčení nádorů mozku, oka, slinivky či prostaty. „Ve srovnání s metodami ozařování, momentálně používanými při rakovině prostaty, umožňuje protonová léčba s 94% pravděpodobností zachovat léčeným mužům potenci a o 41% snížit ozáření konečníku a s tím související riziko krvácení,“ upozorňuje Matějka.
Jedním z mála Čechů, kteří protonovou léčbu vyzkoušeli, je pětačtyřicetiletý pacient s neoperovatelným nádorem spodiny lebeční, šířícím se do nosohltanu a hltanu. „Běžné ozařování by u pacienta s takovým druhem nádoru nebylo možné. V protonové klinice však jeho léčba proběhla bez komplikací. Muž nebyl nijak omezen v běžných aktivitách, dokonce během léčby přibral dvě kila. Nyní má vysokou šanci na vyléčení a kvalitní život, který by při klasickém způsobu léčby nebyl možný pro způsobené nežádoucí účinky,“ popisuje Matějka.
Protonové centrum na Bulovce je soukromé zdravotnické zařízení, vybudované za 3,5 miliardy korun. Momentálně se v něm léčí převážně klienti ze zahraničí; české pojišťovny dosud centru coby nesmluvnímu zařízení uhradily léčbu jen tří pacientů.

Více informací najdete na webu hlasprozivot.cz

Foto a zdroj:F rantišek Matějka; Foto: internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: