Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Rovnoprávnost

Publikováno: 6.05.13
Počet zobrazení: 1011
Autor článku: Irena Fuchsová
Tato povídka je z knihy Ireny Fuchsové, KDYŽ SE ŘEKNE FUCHSOVINY, vyšla v roce 2010 v nakladatelství Beskydy. Pokud se chcete o aktivitách této spisovatelky, která je zároveň nápovědou v pražském Činoherním klubu, dozvědět více, podívejte se na stránky uvedené na konci příspěvku.

Ty reklamy mi začaly vadit až poslední dobou.
Možná proto, že stárnu, což mi nevadí, nejsem výjimka, ale k tomu mě také zlobí můj
post – poliomyelitický syndrom, a to mi vadí a dost, protože kvůli němu už nezvládnu tolik práce, co dřív, a pan Fuchs to nemůže pochopit. Já také ne. Na jednu stranu učí svého kámoše Atíka říkat BABA, a přitom oba koukají na mě, a na stranu druhou má furt pocit, že mi je třicet…

Možná mi ty reklamy vadí proto, že se o rovnoprávnosti víc mluví a ženy i muži si uvědomují, že se jejich role v rodině mění. Ať tak nebo tak, ty reklamy mi prostě vadí.
… Mladý muž žádá otce své vyvolené o její ruku. Otec odpoví, ať si spolu zkusí nejdříve bydlet, aby si vyzkoušel, jak jeho dcera pere, uklízí, vaří a tak… Ať ví, do čeho jde! Takhle nějak ta reklama je, že?
Určitě ji vymysleli muži. Umím si dokonce ten tým mladých, kreativních mužů představit. Na všechny doma čeká manželka, která je na mateřské dovolené s jedním nebo dvěma dětmi. Je přitažlivá a chytrá, umí prát, uklízet, vařit, umí prostě všechno, co má správná manželka umět, mám pravdu, pánové?
Nebo reklama, jak dvě děti a manželka napjatě čekají, až hlava rodiny ochutná první sousto. Když se otec pochvalně usměje, rodina si oddychne a začne jíst také.

Proboha! Jak asi pan režisér vysvětloval tuhle scénu dětem – hercům?
„Janičko, tatínek se určitě někdy rozzlobil, že maminka něco špatně uvařila, viď? Rozzlobil? Ano? No vidíš, Janičko, tak to znáš! A tady pan Vokoun se taky může rozzlobit, protože mu to nebude chutnat! A může se hodně rozzlobit! Takže ty budeš na pana Vokouna koukat ustrašeně! Bojíš se ho! Hodně se bojíš, že se rozzlobí! Co je?! Proboha, neplač, Janičko! Neplač! Pan Vokoun se přece nerozzlobí doopravdy, Janičko! Vždyť víš, že je to všechno jenom jako! No tak, Janičko! Máš kapesník?
Dejte tomu dítěti někdo kapesník, sakra! Janičko, tohle přece není doopravdy! Točíme přece reklamu, za kterou dostaneš penízky! Proto musíš udělat to, co chci! A musí to udělat i pan Vokoun! Jinak byste penízky nedostali!

No vidíš, jaká jsi hezká holčička, když se směješ! Tak poslouchej! Pan Vokoun ochutná papání, co má na talíři, ty na něho budeš koukat a co uvidíš, Janičko? No, co uvidíš? No?! Že mu to chutná! Chutná mu to! A pan Vokoun se usměje a maminku pochválí! A ty se tomu hezky zasměješ, protože jsi ráda, že tatínek, tedy pan Vokoun, nebude křičet! A s chutí začneš papat! I maminka začne papat! A tvůj bráška začne papat!

Já vím, Janičko, že to není tvůj bráška! Já vím, Janičko, že je to Pavlík, který v této reklamě hraje! Stejně, jako v ní hraješ ty! Ale Pavlík, na rozdíl od tebe, se usmívá už teď! A proč se usmívá, Janičko? Protože ví, že od nás dostane penízky, když se bude usmívat! A proto se budeš taky usmívat, Janičko! A budeš papat! I tvoje maminka bude…
Já VÍM, že to NENÍ tvoje maminka, JANIČKO! Dobře! DOBŘE! TAK DOBŘE! I tvoje REKLAMNÍ maminka se bude usmívat a bude papat! Všichni budete papat a budete se usmívat, protože jste šťastní, že se tatínek, tedy pan Vokoun, nerozzlobil!“

Víte, co si myslím? Kdyby roli pana Vokouna hrála maminka, a děti s panem Vokounem by se strachem pozorovali, jestli jí bude jídlo chutnat, měla by tahle reklama daleko větší úspěch a my ženy bychom si zapamatovaly, na co vlastně je! A víte proč?

Protože bychom se zasmály! Protože by nás zaujalo, jak si dělá legraci z mužů, pánů tvorstva! Protože by nás pobavila!

My ženy bychom totiž tohle u stolu nikdy neudělaly.

Autorka: Irena Fuchsová
http://www.kdyz.cz/
http://www.kdyz.cz/co-je-noveho
http://www.happyend4.me/10-otazek-pro/10-otazek-pro-irenu-fuchsovou.html
http://hledani.rozhlas.cz/?query=Irena+Fuchsov%C3%A1&offset=0
http://fuchsova.blog.idnes.cz/
http://www.stv.sk/online/archiv/posta-pre-teba/?date=2012-04-12

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: