Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Rozlet jara i sousedských konfliktů

Publikováno: 14.05.13
Počet zobrazení: 1662
Autorka článku: František Dvořák
Konečně jsme se dočkali jara a jsme v rozletu, a jsme plni plánování zahrádky. Někdo ale zapomínáme, že to, co dělá radost nám, nemusí dělat radost našim sousedům.

Občanský zákoník říká:

“Nikdo nesmí nad míru přiměřenou poměrům obtěžovat jiného nebo vážně ohrožovat výkon jeho práv. Proto zejména nesmí obtěžovat sousedy hlukem, prachem, popílkem, kouřem, plyny, parami, pachy, pevnými a tekutými odpady, světlem, stíněním a vibracemi, nesmí nechat chovaná zvířata vnikat na sousedící pozemek a nešetrně, popřípadě v nevhodné roční době odstraňovat ze své půdy kořeny stromu nebo odstraňovat větve stromu přesahující na jeho pozemek.”

Dejte tedy pozor, aby například větve z vašich porostů nepřesahovaly k sousedům. S kořeny je to ještě složitější, protože mohou působit škodu „neviditelně“ a problém se projeví až ve chvíli, kdy sousedovi začne praskat zeď nebo například plotová podezdívka.

V dnešních dnech má mnoho lidí na demokracii hodně zkreslený názor. Úplně postačí, když nebudete dělat to, co by se ani vám nelíbilo. “Co nechceš, aby ti druzí činili, nečiň ty jim“ – učily nás maminky. Mějte to tedy na paměti.

Představte si, že byste po ranním otevření okna cítili sousedovo hnojiště. Je sice pochopitelné, že ho umístíte až do zadního rohu zahrady, ale pokud je to současně blízko sousedova okna, není to právě ideální řešení. Dobrý nápad nejsou ani hlučné práce brzy ráno nebo pozdě večer, což se týká i sekání trávníku sekačkou. Možná mají sousedi lepší spaní než senioři a rádi si o víkendu pospí.

Pokud odkloníte okap do sousedovy zahrady, děláte přesně to, co byste sami nechtěli. Pokud chováte slepice, dejte pozor, aby se nepodhrabaly k sousedům a nelikvidovaly mu ani trávník ani záhonky. Tvrzení, že slepicím se poručit nedá, asi neobstojí.

Senioři jsou také často pejskaři. Pytlíky při venčení psa by měly být opravdu samozřejmostí a dohlížení na svého mazlíčka také. Pokud si váš pejsek trvale plete roh sousedovic domu s patníkem, k dobrým sousedským vztahům to asi neprospěje. Ani kočka, která není dost čistotná a často míří na pohodlnou rohožku v sousedství, kterou používá místo krabičky pro ni určenou, není pro vaše okolí příjemná záležitost. Koledujete si minimálně o konflikty, ne-li o to, že svého domácího mazlíčka najdete jednoho dne uhynulého – nejspíš „nešťastnou náhodou“.

Vše, co budete na jaře vysazovat by mělo být v dostatečné vzdálenosti od plotu. Myslete na to, že vaše rostliny vyrostou a mohou stínit například okna sousedů. Ona taková zakrslá borovička nemusí být tak „zakrslá“, jak doufáte.

Tak hodně radosti z jarního zápalu a co nejméně konfliktů. A pokud kouříte při práci, nedělejte to u otevřeného okna sousedovy ložnice nebo dětského pokoje.

Autor: František Dvořák, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: