Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Zahrádkáři, objevte výhody půdopokryvných rostlin

Publikováno: 9.05.13
Počet zobrazení: 3105
Autorka článku: Lucie Šebestová
Jaro vlévá do žil elán po zimě, sluníčko rozzařuje okolí a přírodu a stejně tak i zahrádka a zeleň kolem domků začíná bujet, kvést a lákat ke své úpravě zahrádkáře a milovníky přírody.

Pokud jste se právě zhrozili, protože Vám předešlá věta připomenula, že musíte jít opět sekat či hnojit, nebo zalévat trávník, který většinou pokrývá velkou část (nejen anglických ale také českých) zahrad. Potom vězte, že nemusí být zase tak zle, novější trendy spolu se zahradními architekty totiž navrhují mile jarní alternativu nám tak dobře známého zelenavého travního koberce. Velmi populárním se v současné době stávají tzv. půdopokryvné rostliny, které nahradí svou rozlohou trávník a jako bonus dodají také další barvy a dokonce i vůně.

Pokud se tedy nebojíte zkusit něco nového a kreativně poupravit Vaši zahrádku, potom určitě zaaxperimentujte. Půdopokryvné rostliny totiž mohou ve finále usnadnit Vaši práci, jsou méně náročné než klasický trávník a přesto dokážou pokrýt stejně velkou plochu a vytvořit tak krásný (někdy i voňavý) koberec ucelené vitální zeleně. Tyto rostliny jsou velmi otužilé, některé z nich snesou také sešlap a pěstují se většinou právě na místech, kde se trávě nedaří, tedy ve svazích, či na stinných místech.

Mezi půdopokryvné rostliny patří jak trvalky, tak i dřeviny. Vysadit takto můžete například barvínek, který těší oko stále čiře zelenou barvou a na jaře k tomuto dodává bonus modrých kvítků. Dále mezi půdopokryvné rostliny patří břečťan nebo svída kanadská, která kvete bíle a je vhodná pro menší stinné plochy. Půdopokryvnou trvalkou je také zběhovec, rostlinka s modro-fialovými kvítky a pestřeji zbarvenými listy. Velmi oblíbenou je také trvalka s poetickým názvem – violka vonná, ta je vhodná již do polostinných oblastí Vaší zahrádky.

Doposud jsme se bavili spíše o stinných místech Vaši zahrady, pro které zkrátka svěže zelený anglický trávník není tou ideální volbou. Ovšem naopak na každé zahrádce taky najdeme sluncem vypálená místa, která jsou jednoduše exponovaná sluníčku. I sem můžeme dát některé typy půdopokryvných rostlin. S výhodou se zde rozrostou suchomilné rozchodníky, které si většinou vybavíme ve spojení se skalkami. Dále se zde také (místo otravnějších mechů zaplétaných do trávníků) zcela přirozeně usadí poléhavá máta nebo kakosy.

Na slunná místa se hodí také voňavá varianta půdopokryvných rostlin – mateřídouška či další poléhavé polštářkové byliny jako je tymián nebo oregano. Tyto varianty půdopokryvných rostlin jsou velmi vděčné, voňavé, některé jejich odrůdy jsou přímo plazivé, lze tedy po nich chodit, a tedy velmi příjemně nahradí provoněnou přírodní postel.

Za půdopokryvné rostliny se ale označují i některé dřeviny, například půdopokryvné růže, které potěší nejen romantiky, ale také pragmatiky, protože brání sesouvání půdy a také rozrůstání plevele. Dále sem patří též jehličnany, dobrým příkladem je jalovec polehlý dosahující dle odrůdy od 15 cm po 50 cm.
Tedy toto byl příval voňavých, barevných a okrasných půdopokryvných rostlin (a dřevin). Nyní ještě pár tipů na jejich výsadbu a potom se již budete moci pouze kochat a samozřejmě vonět a, málem bych zapomněla, nebudete muset neustále hnojit či neustále zápasit s plevelem…

Velmi důležitý je start pěstování těchto rostlin (dřevin); přestože již následně se o tyto rostliny nemusíte starat tak důkladně jako o již tolikrát zmiňovaný trávník. Zasazovat by se měli do odplevelené půdy, protože právě na začátku (zcela logicky) může sazeničky plevel ještě přeprat. Také můžeme použít pro dobrý růst hnojivo, či kompost – aby měly sazeničky dobrý základ. Do doby, než se zakoření a rozrostou, by měly být zalévány. A dále si jen můžete užívat provoněných a barvami hrajících (nebo zelení osvěžujících) ´přírodních koberců
.

Autor: Lucie Šebestová, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: