Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Zahradní posezení

Publikováno: 2.05.13
Počet zobrazení: 1578
  Autorka článku: Jarmila Dvořáková
Je tu jaro a s ním i „zahradní“ sezóna – nejen ta zahrádkářská. Mladší generace vyměnila užitkové zahrady za okrasné a i mnozí senioři si na zahradě vyčlenili aspoň kousek pro odpočinek a posezení. Pokud jste tak ještě neučinili, dejte se do toho!

Stolujte na zahradě

Taková snídaně na sluníčku, s novinami a čerstvou kávou vůbec není k zahození a je to velice příjemný začátek dne. Venku vše vypadá i chutná lépe než uvnitř. Stačí pozorovat rosu, svěží přírodu, včely i svou vlastní rašící úrodu a budete mít hned lepší náladu.
Můžete si pohrát i s dekoracemi, jako jsou kameny a další přírodniny. U jídla se nemusíte bát, že se vám něco rozlije, rozbije nebo upadnou sem tam nějaké drobky.

Pořiďte si zahradní nábytek
Pokud jste si ještě nepořídili zahradní nábytek, nebojte se tak učinit. Ceny jsou stále nižší, jak se prodejci předhánějí v nabídce. Pokud máte málo místa, pořiďte si stohovatelné židle a skládací stůl a nezapomeňte i na slunečník (pokud ovšem nemáte tak ideální prostor, že „přírodní“ slunečník vám vytvoří strom.

Prostírání
Základem prostírání je ubrus, nemusíte volit bavlněný, dělají se už speciální zahradní ubrusy, které jsou umyvatelné a odolné. Barvu zvolte takovou, aby se doplňovala s vaším nádobím a dekoracemi.

Příbory a nádobí

Na zahradě se dá používat levné nádobí z plastu, ale to přece jen není ono. Ideální bude kamenina nebo keramika, kterou možná běžně nepoužíváte, protože se vám zdá příliš těžká. Ve spojení s přírodou ale získá úplně jiný rozměr. Zlatem zdobený porcelán se na zahradu stejně moc nehodí.
Pokud máte doma příbory s dřevěnými rukojeťmi, tak budou na zahradní posezení určitě to pravé.

Atmosféra

Pro vytvoření ještě větší pohody vám poslouží třeba mušličky, kamínky, písek, peří, stará konvice nebo omáčník, cokoli, co máte rádi nebo co ve vás navozuje příjemné vzpomínky. A dekoracemi se výborně zabaví i vnoučata a možná vám přikreslí nějaký obrázek, který pak můžete pověsit kolíčky na prádlo na šňůru poblíž stolu. Pozor ale, aby dekorace nezabíraly příliš místa a na stole ho zbylo dost pro servírování.

Odpuzovač hmyzu a osvětlení

Aby byla pohoda dokonalá, nezapomeňte na odpuzovače hmyzu a poklop na talíře nebo tácek.
Osvětlení si můžete pořídit solární, svůj účel splní i petrolejová lampa. Pokud ji někde doma máte schovanou, bude na zahradě působit opravdu stylově.

Autor: Jarmila Dvořáková, Foto: Internet

Vaše komentáře

Celkem 0 komentářů (0 komentářů čeká na schválení)

Zanechte komentář: