Dnes je 22.11.2024, Svátek má Cecílie, zítra Klement

Poslední diskuse


Zdraví zobrazit diskusi

Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...

Práce zobrazit diskusi

Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...

Co se kde děje zobrazit diskusi

Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...

Zdravý životní styl a správná úprava pokrmů

Publikováno: 20.05.13
Počet zobrazení: 1175
  Zdroj: Michaela Škopková
Trendem nového tisíciletí je zdravý životní styl. A k tomu patří nejen dostatečný a pravidelný pohyb, ale i zdravá a vyvážená strava s přiměřeným obsahem tuku. Jedním z hlavních důvodů, proč jsme méně zdraví, když stárneme, je ten, že jsme často méně aktivní.

Nedostatek tělesné činnosti může vést ke ztrátě odolnosti, síly a životní energie. Starším lidem se proto doporučuje zdravé a vyvážené stravování a dlouhé procházky na čerstvém vzduchu.

 

Skladba našeho jídelníčku se naštěstí pomalu, ale jistě mění. Přednost dáváme bílým masům s nižším obsahem tuku, omezujeme uzeniny a různé potravinářské polotovary. Dbáme na dostatečný přísun ovoce a zeleniny a bílé pečivo nahrazujeme celozrnným.

 

Nejen složení jídla, ale také jeho zdravá úprava

Samotný důraz na zdravé potraviny s optimálním množstvím nutričních látek nestačí. Důležitá je také jeho příprava. Co je nám platný libový plátek kuřecího masa, když z něj uděláme smažený řízek. Při přípravě pokrmů však nejde jen o to vyhnout se nadměrnému použití tuku, ale také o zachování co největšího množství vitamínů a dalších prospěšných látek.

 

Vaření

Patří k nejběžnějším a nejzdravějším způsobům úpravy pokrmů. Suroviny buď vkládáme do vroucí, nebo studené vody. Nevýhodou vaření je, že se vroucí vodou ničí velké procento výživných látek anebo se dostanou do vody, která se později vyleje. Proto je dobré například zeleninu vařit co nejkratší dobu a při co nejnižší teplotě.

 

Dušení

Dušení se od vaření liší množstvím použité vody a pokrm musí být dobře a pevně přiklopený poklicí. Jídlo musíme pozorně hlídat, protože se poměrně snadno připaluje. Na rozdíl od vaření si suroviny udrží velké množství živin. Jídlo se při dušení připravuje ve vlastní šťávě a má tak výraznou chuť.

 

Vaření v páře

Nejšetrnější a nejzdravější úpravou potravin je vaření v páře. Suroviny i výsledné pokrmy si zachovávají většinu vitaminů, minerálů a stopových prvků. Na trhu dnes nalezneme pestrou nabídku speciálních hrnců, které vaření v páře velmi usnadňují.

 

Jak na to

Pokud chcete ještě něco navíc než jen parní hrnec, pak se určitě vyplatí investovat do multifunkčních spotřebičů, jako je například Thermomix. Získáte nejen skvělého pomocníka pro vaření v páře i normální vaření, ale také víceúčelového kuchyňského robota. Pokrmy tak připravíte nejen zdravě, ale také rychle a ekonomicky. A když vám při přípravě zdravých a chutných jídel dochází fantazie, můžete se inspirovat, například na stránkách svetreceptu.cz nebo thermomix.cz, kde naleznete spoustu zajímavých a inspirativních nápadů.

Vaše komentáře

Celkem 1 komentář (0 komentářů čeká na schválení)

19.07.2013 10:18  Květa Moravcová

Dobrý den. Prosím, máte někdo zkušenost s tímto přístrojem Thermomix? Docela hodně informací jsem si o něm přečetla na stránkách a zaujal mě, uvažuji o koupi a zajímaly by mě osobní zkušenosti někoho, kdo už ho má doma. Já se hodně zajímám o životní styl a často také vařím pro rodinu a vnoučata, často zavařuji, dělám čalamády, zpracovávám úrodu a podobně. Zdá se mi, že na toto by byl přístroj vhodný a ta investice by se mi brzy vrátila, minimálně v ušetřeném čase.

Zanechte komentář: