Poslední diskuse
Zdraví
Podle rady ministra už telefonuje 45 minut z...Práce
Hledám lidí pro výzkum trhu. Jedná se o...Co se kde děje
Ahojte,jsem tady nova a vidim posledni...Boj se škůdci na zahradě
Autorka článku: František Dvořák Letos je, a ještě bude, hodně deštivo. Pokud přemýšlíte, co vše ještě na Vaší zahradě vyroste kromě hub a kdy se na rajčatech objeví plíseň, určitě také přemýšlíte, jak se všem možným škůdcům bránit. Zkuste „nestandartní“ přípravky z domácích zdrojů. |
Mýdlový nebo jarový postřik na mšice.
Je vhodný se na okrasné rostliny a na ty, které nehodláte konzumovat. Příprava je jednoduchá: Lžíci tekutého mýdla, mýdlové vody nebo jaru smíchejte s 2,5 litru vody, nalejte do nádoby a postřik je hotov. Nezapomeňte ho nanést i na spodní strany listů jednou týdně večer nebo po každém dešti. Pokud svítí slunce, tak postřik neprovádějte. Sluneční paprsky by mohly listy rostlin spálit.
Postřik z cigaretových vajglů:
Nikotin má na mšice i další škůdce toxické účinky. Pokud někdo z vaší rodiny kouří, nevyhazujte cigaretové nedopalky, mohou vám ještě posloužit. Nedopalky vyvařte ve vodě a „vývar“ rozprašovačem nanášejte na rostliny včetně spodní strany listů, dokud se mšic nezbavíte.
Tabákový postřik:
Pokud jste nekuřáci, pořiďte si 15 g sušených drcených tabákových listů. Namočte je na půl hodiny do 2,5 litru teplé vody, vodu potom sceďte, přidejte lžičku mýdla nebo jaru a rozprašovačem postříkejte rostliny.
Pelyňkový postřik: Mšice odpuzuje také pelyněk. Přelijte 80 g čerstvých nasekaných listů pelyňku do 1,25 litru vroucí vody. Nechejte louhovat, dokud voda nevychladne. Vzniklý odvar přelijte přes síto do rozprašovače. Pelyněk je vhodný i na bylinky, které budete používat v kuchyni k jídlu. Pokud chcete pelyňkový odvar použít i na okrasně rostliny, klidně přimíchejte mýdlo nebo jar.
Postřik z rajčatových listů: Listy rajčat obsahují alkaloidy, a ty účinně hubí hmyz, včetně mšic. Postřik vyrobíte z 80 g nasekaných rajčatových listů, které namočíte na noc ve vodě. Ráno sceďte, a opět můžete přidat mýdlo.
Autor: František Dvořák, Foto: Internet